Hoppa till huvudinnehållet

Samlar dansare från elva länder: "Vi förenas i passionen, glädjen och kärleken"

Publicerad:
The Hebbe Sisters samlar dansare från elva länder i sin musikvideo.
The Hebbe Sisters samlar dansare från elva länder i sin musikvideo. Foto: Alexander Kenney

The Hebbe Sisters samlar 24 dansare från världens hörn i en digital fest som vill skapa glädje och en känsla av gemenskap i bistra tider.

De tre systrarna Emelie, Josefine och Maria samlar sig runt högtalaretelefonen tillsammans med några yviga kattungar. De pratar entusiastiskt om sin nya video där de samlat 24 dansare från elva länder. Resultatet är en slags kollagefilm där par och singlar från tre olika kontinenter dansar loss till trions låt ”I’ve Got To Be A Rug Cutter”.

– Vi ville skapa något i glädjens och gemenskapens tecken, förklarar Maria Hebbe.

– Vi vill med vår musik förena dansare från hela världen. Nu i pandemitider behöver vi saker som muntrar upp och förenar mer än någonsin, säger Emelie.

De vill sprida sin gospel om swingmusikens förträfflighet, låten är en fartfylld pärla som Duke Ellington spelade in redan på 30-talet.

– Man behöver verkligen inte vara någon professionell dansare för att ryckas med, alla kan uttrycka sig precis så som den vill, poängterar Josefine.

– Det där med att vara en "Rug Cutter" betyder ungefär att man är en fartfylld swingdansare. Musikstilen swing har varit väldigt viktig i ett historiskt perspektiv. Mellan 1920 och 1950 var den en källa till glädje under kristider. Musiken gav människor en paus från världskrig, fattigdom och arbetslöshet. Vi tror att musiken kan erbjuda en liknande funktion i dag med det instabila läget vi har i världen, säger Emelie.

NWT besöker inspelningen av "Utvandrarna": "Den här filmen innehåller allt"

Trion berättar att de själva hämtar både trygghet och glädje i musiken.

– Musiken inbjuder också till en gemenskap, något vi hört från flera av dansarna som medverkar i vår video.

Några av de dansarna som syns i videon till ”I’ve Got To Be A Rug Cutter”.
Några av de dansarna som syns i videon till ”I’ve Got To Be A Rug Cutter”.

Några tillhör världseliten

De medverkande dansarna har skickat in filmer där de dansar till The Hebbe Sisters swinglåt. Från Sverige, Norge och Polen via Italien, Grekland och Frankrike till Mocambique och USA.

– Några av dem har vi träffat på dansläger genom åren. Några hittade vi på Youtube, bland annat de från Mocambique. Det var en sådan wow-känsla i deras dans! Alla de som medverkar tillhör världseliten inom swingdans, vilket såklart är häftigt att få med, säger Josepine.

– Det är väldigt hedrande.

Videon till ”I’ve Got To Be A Rug Cutter” släpps nu på fredag den 20 november.

– Tillsammans med dansarna blir det här en slags digital fest som alla kan vara en del av. Det känns som om vi alla delar en och samma scen och träffar vänner genom det här samarbetet. Vi förenas i passionen, glädjen och kärleken till swingmusiken. Musiken och dans kan förena människor, den har en väldigt stark kraft.

Artikeltaggar

DansFrankrikeGreklandItalienMaria HebbeMoçambiqueNöje/KulturPolenSverigeThe Hebbe SistersUSA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.