Hoppa till huvudinnehållet

Nedlagd bankomat åter på plats i Värnäs

Publicerad:
Ingela Kåreskog, ordförande i Norra Ny utveckling.
Ingela Kåreskog, ordförande i Norra Ny utveckling. Foto: Morgan Bäckvall

Det har varit många turer om bankomatens vara eller inte vara i korsningen E45 - riksväg 62 i Värnäs.

I ett par - tre år har bygden varit utan bankomat. Nu är en ny bankomat på plats igen.

- Många äldre vill betala med kontanter, säger Ingela Kåreskog, ordförande i Norra Ny utveckling.

Norra Ny utveckling har kämpat för att få tillbaka sin bankomat. Det har varit en av de viktigaste saker föreningen kämpat för. Närmsta bankomat har annars varit i Ekshärad, Sysslebäck eller Torsby.

Ilska efter borttagen bankomat

När bankomaten nu är på plats klarar den av både uttag och insättning av sedlar.

– De här tycker vi är jättebra. Vi har haft på agendan att få bankomaten tillbaka. Både vi och PRO har jobbat för det här, säger Ingela Kåreskog, ordförande i Norra Ny utveckling.

Den nya bankomaten i Värnäs.
Den nya bankomaten i Värnäs. Foto: Bankomat

– En gång har vi fått den tillbaka. Sedan försvann den igen. Vi kontaktade länsstyrelsen och då sa de att det är bankernas ansvar att se till att finns kontanter. Då fick vi vänta och se om bankerna tar ansvar och det har det tydligen gjort. Jag tror vi har varit utan bankomat i ett par - tre år.

Bankomaten i Värnäs är tillbaka på samma ställe som tidigare, i fasaden på Värmlandsporten.

– På Coop i Stöllet är de jätteglada över det här. För företagen är det jättebra. Coop uttrycker att det är enkelt och bra med kontanter. Många äldre vill betala med kontanter, säger hon.

Som menar att allt har blivit digitalt numera och att det är bra när det fungerar.

– Men när det inte fungerar är det inte så bra. Det är väldigt gôtt att veta att det finns kontanter att få tag på, säger Ingela Kåreskog.

Den 1 januari 2021 träder en ny kontantlag i kraft. Enligt lagen är sex stora banker skyldiga att se till att privatpersoner inte har för långt från sin bostad till närmaste ställe att ta ut kontanter.

Artikeltaggar

Ingela KåreskogNyheterPROTorsby kommunVärnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.