Nätverk vill öka kunskapen om barns rättigheter

Publicerad:
Anna-Karin Larsson, samordnare på Länsstyrelsen Värmland

Under vecka 47 pågår den så kallade Se mig-veckan.

Anna-Karin Larsson, samordnare på Länsstyrelsen Värmland, är en av de som är med och anordnar flera arrangemang där man uppmärksammar barnrätt i Värmland.

Vad är det ni hittar på under veckan?

– Det är en uppmärksamhetsvecka som utgår från barnrätt och barnkonventionen, där vi vill inspirera till aktiviteter, handling och ökad samverkan i länet.

– Under veckan så har vi flera digitala arrangemang. På invigningen talade landshövdingen om vikten att jobba med rättighetsfrågor och vi hade besök av Charlotte Palmstierna, huvudsekreterare för Barnkonventionsutredningen, som lämnade över sitt betänkande till regeringen i torsdags. Där har man tittat på hur svensk lagstiftning och praxis står sig i jämförelse med barnkonventionen.

Hur väl fungerar barnkonventionen i de värmländska kommunerna?

– Det som utredningen kom fram till, är att det inte är någon större diskrepans mellan den och den nationella lagstiftningen, men det finns saker att göra vad gäller tillämpningen av barns rättigheter. Som att prövningar av barns bästa inte alltid görs och när det görs så tar man inte hänsyn till barns åsikter i tillräcklig omfattning.

Vad vill ni med veckan?

– Vi vill öka kunskapen och kännedomen om mänskliga rättigheter i allmänhet, men om barns rättigheter i synnerhet.

Det är många föreningar och organisationer inblandade, varför?

– Nätverket innefattar såväl offentlig sektor som civilsamhället. Nätverket är sprunget ur arbetet med utsatta barn, men har över tid förskjutits och handlar nu mycket om barnrättighetsfrågor och förebyggandearbete i högre grad. Arbetet med barnrätt är omfattande och att många är med och bidrar är en styrka.

Fotnot: I nätverket Semig ingår Agera Värmland, BILDA, Brottsofferjouren Värmland, BUFFF Värmland, Hyresgästföreningen, IOGT-NTO, Junis, Länsstyrelsen Värmland, NBV, Region Värmland, Rädda Barnen, Svenska kyrkan – Karlstads pastorat och Årjängs kommun.

Artikeltaggar

Årjängs kommunBrottsofferjourenHyresgästföreningenIOGT-NTOJunisKarlstads kommunKarlstads pastoratLänsstyrelsenNBVNyheterRädda BarnenRegion VärmlandSvenska kyrkanVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare