Rädda våra centrum – flera konkreta förslag

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten har flera förslag på hur våra centrum ska hållas levande, även efter pandemin. Mer hemkörning, är ett förslag.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Efter de nya restriktionerna så behövs också nya sätt för att förhindra "butiksdöden". Den är inte självklar utan en direkt konsekvens av hur vi som invånare beter oss.

Lägg avundsjukan åt sidan och handla hos de små näringsidkarna på orten. Även i kommuner där missunnsamheten verkar stå högt upp på agendan.

Gå ihop och starta en webbsida där lokalsamhällets näringsidkare är representerade och möjliggör webbhandel för varor och tjänster.

Erbjud gratis hemkörning av varor. Anlita arbetslösa och ungdomar som bil, cykel- och Epa-bud. Använd kommunernas och de kommunala bolagens fordon till detta kvällstid.

Sök bidrag ifrån EU och staten för att betala hemkörningen och datatekniker/webbansvarig. Det krävs givetvis ett proffs för att sköta webbsidan och den kostnaden måste kommunerna betala.

Erbjud reko-ringar att använda det lokala torget en dag i veckan utan kostnad. Gör upp kommunerna emellan vilken dag som varje kommun har. Kräv inga avancerade försäljningsstånd.

Låt bilen få stå på torget med bakluckan som "affär". Buden behöver kunna leverera även dessa varor samtidigt som ifrån andra näringsidkare.

Använd de lokala radio- och tv-kanalerna för sprida budskapet om att stödja sitt lokala centrum, istället för e-handelsjättar. Framförallt informera också hur invånarna kan gå till väga.

Det vore verkligen toppen om ni styrande kunde förstå att pandemin inte kommer försvinna än på länge, om ens under år 2021.

Det som däremot försvinner är lokalt näringsliv, ortens attraktionskraft och sedermera skatteintäkterna. Duktigt folk kan alltid flytta på sig, ta nytt jobb och starta nya företag någon annanstans. Till skillnad ifrån "kommunhuset", det står ju där det står!

Trött på bara snack!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.