Hoppa till huvudinnehållet

OR och S kommenterar budgetbeslutet

Publicerad:
Reporter Pia Holmström
Pia Holmström
pia.holmstrom@nwt.se
Kommunstyrelsen beslutade om budget i måndags
Kommunstyrelsen beslutade om budget i måndags Foto: Pia Holmström

I måndags beslutade kommunstyrelsen att anta OR:s budgetförslag som även godkänts av budgetkommitén. S budgetförslag röstades ner. Men S ger inte upp.

– Vi kommer att lägga fram vårt budgetförslag även på fullmäktige, säger oppositionsrådet Tomas Pettersson (S).

S har lagt fram en egen budget där avvecklingen av grundsärskolan i Ekshärad inte finns kvar. Istället vill partiet förhandla ner avtalet med Svenska rallyt med 100 000 kronor och lägga kostnaden för en konsult på 400 000 i investeringsbudgeten så att den inte belastar driftsbudgeten.

De båda budgetförslagen ställdes mot varann. Budgetkommitténs förslag vann voteringen med 7-5. C ställde sig bakom OR:s förslag och SD avstod att rösta. S var de enda som röstade på sitt budgetförslag. Övriga partier finns inte representerade i kommunstyrelsen.

Träningsskolor

OR framhöll att ordet grundsärskola är fel benämning. Vad det handlar om är att det finns träningsskolor inom grundsärskolan på Kyrkhedens skola och ÄBC idag. Det är träningsskolan på Kyrkheden som enligt budgetförslaget ska försvinna.

– Vi hade en lång debatt på kommunstyrelsen och jag tyckte inte att det blev något tydligare utan snarare att det blev ännu rörigare om vad vi ska ta beslut om. Det pratas om träningsskola och det tycker jag rör till mycket. För vår del handlar det ju om att vi vill ha möjligheten att ha kvar grundsärskolan i Ekshärad, säger Tomas Pettersson.

– Det är ju olyckligt om det är så. Men där har vi ju alla ett ansvar att införskaffa information, säger kommunalrådet Jens Fischer (OR).

Han kommenterade även att S vill förhandla om avtalet med Svenska rallyt.

– Det förhandlas ju nu. Så vi anser att ta 100 0000 därifrån nu innan processen är klar tycker vi inte att vi kan göra, säger Jens Fischer.

I S budgetförslag ingick även att man ska öronmärka de pengarna som kommunen fått av regeringen som ska gå till äldreomsorgen. Totalt fick Hagfors kommun cirka 6,5 miljoner. Kvar finns fortfarande 4,7 miljoner som ännu inte använts för ändamålet. S vill att dessa pengar ska öronmärkas. S anser också att det är arbetstagarparten Kommunal som ska vara med och besluta vad pengarna ska gå till. Något som OR inte kan ställa sig bakom.

– Man måste ju också ta ansvar för ekonomin. Vi vet ju att äldreomsorgen inte gått ihop sedan 2011, vilket har påverkat andra verksamheter. Det är inte Kommunal som styr hur pengarna ska hanteras, men självklart ska vi ha en bra dialog med fackföreningarna, säger Jens Fischer.

Slutgiltigt beslut om budgeten tas i fullmäktige den 30 november. Då kommer alltså S lägga fram sitt budgetförslag igen.

Detta budgetförslag röstades igenom i kommunstyrelsen

.

Artikeltaggar

EkshäradHagforsJens FischerKommunalKyrkhedens skolaPolitikTomas PetterssonÄlvstranden bildningscentrum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.