Motsägelsefulla budskap

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Statsminister Stefan Löfven (S) håller en digital pressträff.
Foto: Regeringen
Det svänger om de svenska coronaråden. Nu skärper regeringen gränsen för antalet personer som får träffas under allmänna sammankomster till åtta. Alldeles nyss satte man ett publiktak på hela 300 personer. Det kan gå fort ibland, och vara svårt att hänga med.

Antalet smittade av coronaviruset och antalet inlagda på sjukhus har ökat snabbt den sista tiden, och det har oroat regeringen. När pandemin tar fart igen i takt med att det blir kallare och vi vistas mer inomhus exponeras fler för ett virus som dessutom verkar trivas bättre när det är kallt och inte så fuktigt i luften. Detta fenomen går igen över hela världen.

Men när smittan avtog under sommaren så var det många som började slappna av och kanske trodde eller i alla fall hoppades att det värsta var över, och började bete sig därefter. Folk har inte återgått till att följa de råd och rekommendationer som man gjorde i våras, vilket bekymrar. Samtidigt är det förståeligt att människor tröttnat. Vi är trots allt sociala varelser och mår i längden inte bra av denna påbjudna isolering och distansering. Dessvärre är det ändå nödvändigt nu igen.

Det finns dock lagliga hinder för hur mycket en svensk regering kan göra när det gäller inskränkningar i våra fri- och rättigheter. Därför kan en mer total nedstängning, eller "lockdown", likt i många andra länder inte ske i Sverige. Vår rörelsefrihet är grundlagsskyddad. Regeringen får utgå från vad som tillåts enligt befintliga lagar, som ordningslagen och smittskyddslagen, och det är det man gör nu när offentliga tillställningar och allmänna sammankomster begränsas till åtta personer. Det enligt ordningslagen.

Rent juridiskt gäller det inte restauranger, köpcentrum, butiker, gym och så vidare, då detta inte räknas som allmänna sammankomster. Därför kan det synas lite motsägelsefullt att i praktiken sätta stopp för publikevenemang som konserter och idrottstävlingar, men inte för folk att åka till Bergvik och handla. Men det finns helt enkelt inga möjligheter att generellt stänga ned dessa verksamheter.

Dock räknar regeringen och Folkhälsomyndigheten med att den nya åttapersonersregeln skall verka normerande, precis som det var i våras. Inga förbud, men väl en stark uppmaning till att inte delta i stora fester, umgås med andra än de man normalt träffar och trängas med andra i offentliga miljöer. Därför den digitala laguppställningen (som förvisso var rätt taffligt genomförd) i går med olika ministrar och generaldirektören Johan Carlson, där det inskärptes hur allvarligt läget är.

Motsägelsefullheten i de åtgärder som vidtas och de som formellt fortfarande är tillåtna är egentligen inte nya. Det har vi vetat om sedan pandemins början. Det är synd bara att regeringen försöker att inte låtsas om det och istället framhålla att den gör det som behövs. Man arbetar ju just nu på en mer långsiktig pandemilag som skulle kunna ge större befogenheter, men på grund av dess natur så tar det tid och kommer i så fall inte att börja gälla förrän någon gång nästa år. I våras fick regeringen också några tillfälliga befogenheter, men de tillämpades aldrig innan tidsgränsen löpte ut.

Motsägelsefullheten när det gäller de kraftiga svängningarna i till exempel hur många som får träffas visar också på en tafatthet. Så sent som den 22 oktober höjdes publiktaket från 50 till 300, och nu kommer vi som sagt att gå ned till 8. Det är sådant som undergräver förtroendet för coronahanteringen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.