Larm om coronasmitta – skolor planerar för viss distansundervisning

Publicerad:
Distansundervisning planeras i lite olika former. Foto: Lena Richardson

Både Presterudsgymnasiet och Brogårdsgymnasiet har konstaterad coronasmitta bland eleverna. Det rör sig om ett fall på båda skolorna. Men nu förbereder de för att bedriva delvis distansundervisning med start från nästa vecka.

– Från och med 23 november så kommer undervisningen ske delvis på distans, säger Annika Eriksson, rektor på Presterudsgymnasiet.

Hon sitter med planeringen när NKP ringer henne. De exakta detaljerna är inte klara än och det officiella beslutet kommer först på onsdag, men några bitar delar hon gärna med sig av.

– Det är bra att informationen kommer ut, säger hon.

Skolorna kommer bli glesare från och med nästa vecka.
Skolorna kommer bli glesare från och med nästa vecka. Foto: Joakim Magnusson

Det är en rad åtgärder som kommer börja gälla från och med måndagen den 23 november på Presterudsgymnasiet. Cafeterian kommer stänga och istället ta emot beställningar som kommer levereras till respektive program.

– Det är extraordinärt, men det är ett sätt att förhindra smittspridningen. Viruset tar ingen hänsyn, säger hon.

Situationen i matsalen kommer att ses över ytterligare. Där har de redan möblerat om och glesat ut mellan borden och personalen påminner köande elever om att hålla avstånd och att tvätta händerna, menar hon.

– Men tyvärr kan det bli att elever sitter för nära varandra, säger hon.

Delvis distans

Skissen för hur distansundervisningen kommer se ut är inte helt färdig.

– Men det lutar åt att någon form av delvis distans där en årskurs i taget är hemma, med undantag för gymnasiesärskolan och introduktionsprogrammet där vi kommer ha särskilda lösningar.

De elever som har praktik ska kunna genomföra den fram till jul som planerats, så till vida att inget hinder på arbetsplatsen uppstår.

Bekräftad coronasmitta på flera skolor

Personalen på skolan ska också undvika att röra sig mellan enheter för att minska risken för smittspridning.

Inte varit på skolan

Den person på skolan som fått besked om konstaterad coronasmitta har inte rört sig på skolan, vilket innebär att ingen smittspårning gjorts bland elever och personal.

– Men det kan bara vara en tidsfråga. Vi måste ta ett stort ansvar nu, säger Annika Eriksson.

Eleverna: "Ganska mycket trängsel"

Hur ser ni på att använda munskydd?

– Det är en tvistad fråga. Det är frivilligt att ha munskydd om man vill det. WHO (Världshälsoorganisationen reds.anm.) rekommenderar ju det men vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men vi har elever som har munskydd, säger hon.

Hur gör Brogårdsgymnasiet?

De planerar också att införa delvis distansundervisning någon gång under nästa vecka. Men på grund av att de vill ta emot synpunkter från personalen vill de inte säga för mycket innan beslutet är taget.

– Vi är öppna inför att lyssna in personalen, säger biträdande rektor Ola Magnusson.

Han bekräftar också att skolan har ett fall av bekräftad coronasmitta.

Kommunens skolchef Fredic Norlin förtydligar att beslutet att införa viss distansundervisning inte beror på de två konstaterade fallen.

– Den informationen som jag gick ut med i fredags till rektorerna är att vi för äldre elever ska minska antalet individer som vistas i lokalerna samtidigt. Den planerade distansundervisningen har inte skett på grund av att vi har ett fall, utan för att vi tidigare såg att vi måste ta ett större ansvar i att minska smittspridningen genom att minska antalet personer som är i lokalerna. Det är enklare med gymnasiet eftersom folkhälsomyndigheten dragit en gräns för de som är födda 2005 och senare.

Artikeltaggar

Annika ErikssonBrogårdsgymnasietKristinehamnNKPOla MagnussonPresterudsgymnasietSkola och utbildningWHO

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare