Hoppa till huvudinnehållet

Läkare i kvinnosjukvården oroade för att fler säger upp sig

Publicerad:
Läkare i kvinnosjukvården är oroliga för att ännu fler kommer att säga upp sig, skriver de i ett brev till bland andra regiondirektör Peter Bäckstrand.
Läkare i kvinnosjukvården är oroliga för att ännu fler kommer att säga upp sig, skriver de i ett brev till bland andra regiondirektör Peter Bäckstrand. Foto: Marie Blomgren

Högre bemanning eller mindre arbetsbelastning.

Annars är risken att ännu fler inom kvinnosjukvården säger upp sig. Det skriver ett antal läkare i ett brev till bland andra regiondirektör Peter Bäckstrand.

Vid årsskiftet riskerar var femte barnmorsketjänst i kvinnosjukvården att vara vakant. Verksamhetschefen Anna Hessel har meddelat att hon säger upp sig.

Nu har 28 läkare skrivit ett brev om situationen i kvinnosjukvården, adresserat till regiondirektören Peter Bäckstrand, hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Gjevert, områdeschefen för slutenvården Petra Svedberg, Anna Hessel och biträdande verksamhetschefen Maria Gröndahl.

Krisen i kvinnosjukvården: Var femte barnmorsketjänst tom vid årsskiftetHälso- och sjukvårdsdirektören: "Jag tar det på högsta allvar"Larmet: "Mycket allvarlig situation" på förlossningen – kritik mot direktörenErfarna barnmorskor flyr från förlossningen

Läkarna skriver att de finner förtroendekrisen mellan verksamhetsledningen och de högre cheferna som "ytterst oroande då vi lämnas utan ledning".

De anser att det är extra viktigt att verksamhetens ledning får stöd i "tider med stora utmaningar".

Två vägar

För att möta dagens situation menar läkarna att det finns två vägar: antingen att öka bemanningen eller att minska arbetsbelastningen. Läkarna befarar att om man inte väljer att antingen hyra in barnmorskor, eller neka patienter att föda i Värmland, så är risken att ännu fler medarbetare säger upp sig.

Läkarna menar också att risken för långtidssjukskrivningar ökar i det här läget och att den risken ökar även bland läkarna om verksamheten står utan ledning.

De avslutar sitt brev med en förhoppning om att kvinnosjukvården ska få tid att fortsätta de pågående utredningarna av arbetsmiljö och patientsäkerhet, att inhyrda barnmorskor anlitas och att "samtliga arbetar för en hållbar lösning över lång tid, i god dialog med varandra".

Beslut om inhyrning förbereds

I ett svar till de 28 läkarna skriver regiondirektören Peter Bäckstrand att han fått intrycket att man nu försöker ta tag i en bemanningssituation som varit problematisk i flera år. Enligt hans svar har kvinnosjukvården fått extra stöd från hälso- och sjukvårdsdirektör och områdeschef, en lösning som ska ha använts "i andra verksamheter under tider med utmaningar". Nu har man återgått till ordinarie organisation.

Peter Bäckstrand skriver också att hälso- och sjukvårdsledningen håller på att ta fram ett beslutsunderlag om hyrbarnmorskor. Det ska behandlas den här veckan "så att vi kan säkra en god bemanning inför den mest kritiska schemaperioden".

Till det kommer regiondirektören att kalla till ett fackligt samråd inom de närmsta dagarna.

Artikeltaggar

Anna HesselArbeteFörlossningKarlstadKvinnosjukvårdenLena GjevertMaria GröndahlPeter BäckstrandPetra SvedbergRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.