Hoppa till huvudinnehållet

Kvinnosjukvården: Facken krävde åtgärder i december

Publicerad:
I december förra året krävde skyddsombud för tre fackförbund åtgärder för en bättre arbetsmiljö inom kvinnosjukvården.
I december förra året krävde skyddsombud för tre fackförbund åtgärder för en bättre arbetsmiljö inom kvinnosjukvården. Foto: Marie Blomgren

Redan i december i fjol krävde tre fackförbund åtgärder för att få en tillfredsställande arbetsmiljö på kvinnokliniken.

Begäran kom efter att möten hållits med verksamhetens chefer under både 2018 och 2019, enligt fackens begäran.

I början av december förra året krävde skyddsombud för Kommunal, Vårdförbundet och Saco åtgärder för en tillfredsställande arbetsmiljö på kvinnokliniken. Förutom skyddsronder kring organisation och psykosocial arbetsmiljö krävde de tre skyddsombuden att arbetsgivaren skulle inleda ett systematiskt arbete om arbetsbelastning, schemaläggning och kränkande särbehandling.

Enligt begäran om åtgärder har kvinnokliniken haft arbetsmiljöproblem i flera år och möten hölls både 2018 och 2019.

Av arbetsgivaren svar från december i fjol framkommer att man redan då kände till att det fanns arbetsmiljöproblem inom kvinnosjukvården. Bland annat visade en medarbetarenkät från 2019 att det fanns problem med kränkande särbehandling. Vissa kände sig kränkta av chefer, andra av kollegor.

Känt sig tystade

Samtidigt som arbetsgivaren menar att medarbetare och lokala fackliga företrädare känt sig frågande till de tre skyddsombudens begäran skriver man att vissa anställda känt sig tystade eller att de pressats av ett fåtal kollegor att vara tysta, eller till att skriva under skrivelser de egentligen inte stått bakom. Arbetsgivaren skrev att man på olika sätt försökt komma tillrätta med de problemen.

Arbetsgivaren skrev också att man arbetade med schemaläggning som ett sätt att jämna ut arbetsbelastningen. Av svaret framgår också att övertidsuttaget var högt.

Tuff stämning

Skyddsombuden beskrev att personalen stundtals bemöter varandra tufft, vilket skapade både irritation och frustration.

Arbetsgivaren skrev i sitt svar att man "har under många år arbetat för att förbättra bemötandet på kliniken och för att alla ska bemöta varandra på ett respektfullt sätt". Man skrev också att man försökte minska informella ledares makt.

Läs tidigare artiklar:

Läkare i kvinnosjukvården oroade för att fler säger upp sigKrisen i kvinnosjukvården: Var femte barnmorsketjänst tom vid årsskiftetHälso- och sjukvårdsdirektören: "Jag tar det på högsta allvar"Larmet: "Mycket allvarlig situation" på förlossningen – kritik mot direktörenErfarna barnmorskor flyr från förlossningen

Artikeltaggar

ArbeteArbetsmiljöCentralsjukhuset i KarlstadFörlossningKarlstadKommunalKvinnoklinikenKvinnosjukvårdenRegion VärmlandSacoSjukvårdSkyddsombudVård och omsorgVårdförbundetVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.