På onsdagen kan beslut om hyrbarnmorskor till den hårt pressade förlossningsvården fattas.
Men redan för ett knappt år sedan begärde tre skyddsombud åtgärder för arbetsmiljön inom kvinnosjukvården.
Avgående verksamhetschefen Anna Hessel är delvis självkritisk.
Anna Hessel och biträdande verksamhetschefen Maria Gröndahl riktade i en skrivelse till regiondirektör Peter Bäckstrand skarp kritik mot hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Gjevert, som de menade inte tagit det akuta läget på förlossningen på allvar. Det var i förra veckan.
Vid årsskiftet kan var femte barnmorsketjänst vara vakant.
Kvinnosjukvården: Facken krävde åtgärder i decemberLäkare i kvinnosjukvården oroade för att fler säger upp sigKris på förlossningen: Chefer hotar att säga upp sigKrisen i kvinnosjukvården: Var femte barnmorsketjänst tom vid årsskiftetHälso- och sjukvårdsdirektören: "Jag tar det på högsta allvar"Larmet: "Mycket allvarlig situation" på förlossningen – kritik mot direktörenFrågan om arbetsmiljön inom kvinnosjukvården har varit aktuell länge. I december förra året begärde skyddsombud för tre fackförbund åtgärder för att få till förbättringar.
I sitt svar medgav arbetsgivaren att det fanns problem med arbetsbelastning, schemaläggning, kränkande särbehandling och en ibland hård ton kollegor emellan.
Instämmer du i den bilden?
– Ja, det gör jag, säger Anna Hessel och fortsätter:
– Det var därför jag blev chef över huvud taget. Vissa personer hos oss har tagit sig rätten att tillrättavisa andra på ett sätt som inte är okej, eller att det har varit grupperingar med informella chefer som har haft väldig makt över sina arbetskamrater. Vi har försökt att stå för ett juste ledarskap i stället och det är väl delvis så att det har uppstått en maktkamp på kliniken.
Med tanke på hur situationen har utvecklats under hösten, anser du att du har gjort tillräckligt för att lösa de här arbetsmiljöproblemen?
– Jag kan känna mig väldigt självkritisk i att vi har låtit en del av våra enheter vara alldeles för stora. Det har varit alldeles för många medarbetare per chef, säger Anna Hessel.
Kvinnor nekas inte
Hon har nu en uppsägningstid på tre månader innan hon återgår till sin läkartjänst i kvinnosjukvården.
– Jag kommer försöka jobba så hårt jag någonsin kan med med bemanning förstås och annat som man måste göra.
I ett brev till hälso- och sjukvårdsledningen och regiondirektör Peter Bäckstrand har 28 läkare inom kvinnosjukvården skrivit att de menar att bemanningen måste öka eller att arbetsbelastningen måste minska för att inte riskera att fler säger upp sig.
Finns det någon risk att kvinnor som vill föda i Karlstad inte kan tas emot?
– Min bedömning är att det inte över huvud taget är möjligt att begränsa möjligheten för patienter att söka vård hos oss av flera skäl. Situationen när det gäller bemanning ser ut på liknande sätt runtom i Sverige. Sedan har vi väldigt lång resväg för många av våra patienter redan som det är i dag. Det vore helt orimligt att man skulle ha förlossningsvården ännu längre bort, tycker jag. Att se till att bemanna förlossningen och övrig verksamhet hos oss ett måste som jag ser det, säger Anna Hessel.
Hon upprepar också att patienterna inte behöver vara oroliga.
Beslut om hyrbarnmorskor
En av de åtgärder som hon har efterlyst är att kunna hyra in barnmorskor för att klara bemanningen. Ett beslut i frågan kan komma redan på onsdagen.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Gjevert kommenterar Anna Hessels beslut att sluta som chef i ett mejl till NWT:
"Jag tycker att det är synd att hon har bestämt sig för att sluta som chef innan pågående utredningar är klara och förbättringsarbeten inom kvinnosjukvården kan genomföras, men jag respekterar hennes beslut".
Hon skriver också att hon tar den oro som de 28 läkarna i verksamheten uttrycker på allvar.
"Vår ambition är att den pågående utredningen ska leda till att situationen inom kvinnosjukvården förbättras."
Finns det någon risk för att kvinnor som vill föda i Värmland inte kommer att kunna göra det?
"Vårt uppdrag är att skapa förutsättningar för att blivande mammor kan föda sina barn i Värmland. Det är också därför vi har initierat det pågående arbetet", skriver Lena Gjevert vidare i mejlet till NWT.
Fotnot: De utredningar som pågår inom kvinnosjukvården är externa och handlar om arbetsmiljö och patientsäkerhet.