Krogpersonal rasar – mycket värre vid butiker

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribenten jobbar inom krogbranschen och har synpunkter på hur folk uppträder –då de handlar. Bilden är en genrebild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Vi ser en ökad smittspridning i länet och landet. Regeringen och Folkhälsomyndigheten går ut med lokala råd vilket är bra. Men dem glömmer en sak – vi som arbetar inom de branscher som restriktioner berörs

Jag tänker på köpcentrum, butiker och restauranger och då menar jag att de avråder folk att besöka dessa.

Undantag är mataffärer och apotek då de anser att dessa är livsnödvändiga vilket jag förstår, men det borde även där införas vissa regler.

Fredagen den 13 november. Klockan var 17.30 och jag hade ledig fredagkväll och besökte Ica Maxi Välsviken.

Vad möttes jag av?

Jo, människor som handlade gemensamt, familjer som hade med sina barn som sprang omkring och det var tätt med folk och det kändes inte som corona härjade i världen, utan som en helt vanlig fredagsrusch.

Vi i restaurangbranschen tar bort bord, använder handskar vid servering, tar bort barhäng, har handsprit synligt så alla kan ta, ordningsvakter på helger ser till att inte alla lämnar en restaurang/bar vid stängning så det det blir trängsel ute på gatan och inga barbeställningar görs etc.

Även butiker och köpcentrum har anpassat sig med en rad åtgärder så folk ska känna sig trygga.

Men min irritation är vad mer ska vi krogar och butiker göra för att minska spridningen, Stefan Löfven och Anders Tegnell?

Jag är trött på att ni alltid hoppar på oss och jag skulle vilja se statistik på var smittan sprids mest. Om det inte är på restauranger så skulle jag vilja se att ni tar tillbaka att vi inte sköter oss.

Men däremot vill jag att ni ser över hur folk beter sig när de handlar i mataffären.

Jag tycker man borde införa att man handlar en och en och att det står vakter i entrén som håller koll så inte allt för många vistas i mataffären samtidigt.

För den fredagen när jag handlade så var jag jäkligt rädd för att bli smittad och just i det ögonblicket så kände jag att sitta på en restaurang och käka gott var säkrare än handla en fredag klockan 17.30 på Ica Maxi.

Ska det vara så tycker ni?

Nu får ni faktiskt ta och hjälpa oss krogfolk och krögare som drabbas nu när ni säger att alla ska undvika sådana miljöer.

Även när ni inför alkoholförbudet efter 22.00 så kommer många krogar och krögare få det sämre och riskerar kanske konkurs.

Sen är det många hemma i soffan som tycker att jag kan ju sköta mig och springa på stan och restauranger, men vad kul för er då att ni har ett jobb där ni kan jobba hemifrån.

Alla har inte den möjligheten, till exempel krogfolk och butikspersonal som måste bryta mot lokala råden då vi måste till jobbet.

Även alla andra som bryter för att hjälpa oss så vi kan överleva bryter också mot råden.

Men när de bryter mot lokala råden så ser vi till så att de får det tryggt hos oss – inte så som det är hos Ica Maxi en fredag klockan 17.30.

Arg kroganställd

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.