Hoppa till huvudinnehållet

Klarade testet i Silicon Valley - nu är acceleratorn i gång

Publicerad:
Stefan Skoglund, Lina Svensberg och David Holm leder arbetet i den nya acceleratorn som ska sätta fart på det digitala innovationsklimatet i Värmland. Foto: Privat

Startupbolag inom området digital hälsa har all anledning att rikta blicken mot Värmland. Här finns nu en accelerator som ska hjälpa bolagen från idé till kommersiell bärkraft.

Acceleratorn satsar särskilt på norsk-svenskt samarbete. Gruppen bakom acceleratorn ser Värmland som en del av Storoslo.

I augusti berättade vi om planerna, och på den unika möjlighet en grupp värmländska företagsutvecklare hade fått att bygga upp acceleratorn. Stefan Skoglund och Lina Svensberg från det värmländska IT-klustret Compare och David Holm, medgrundare till det Oslobaserade investmentbolaget Xplorico, hade blivit utvalda att delta i ett internationellt program arrangerat av Founder institute.

De har fått unik chans att förbättra innovationsklimatet

Founder Institute är en Silicon Valley-baserad företagsaccelerator som hjälper startups i tidiga skeden. Bolaget har ett program som heter VC Lab där personer som håller på att bygga upp acceleratorer får kvalificerad träning i hur man gör. En accelerator för acceleratorer, om man så vill.

Adeo Ressi, medgrundare och vd för Founder institute, enligt egen uppgift världens största accelerator för startups, som har hjälpt över 4500 företag i över 200 städer i sex världsdelar. Bolaget är värderat till 30 miljarder dollar.
Adeo Ressi, medgrundare och vd för Founder institute, enligt egen uppgift världens största accelerator för startups, som har hjälpt över 4500 företag i över 200 städer i sex världsdelar. Bolaget är värderat till 30 miljarder dollar. Foto: Founder institute

Cirka 200 personer från olika länder valdes ut till programmet. 48 klarade de hårda testerna och fick vara kvar hela vägen in i mål. Det värmländska teamet var bland dem som gick hela vägen.

– Det känns helt otroligt bra! säger Lina Svensberg.

Hon beskriver programmet som motsvarande en tvåårig utbildning på internationell nivå som trycks in på 16 högintensiva veckor. De så kallade veckosprintarna presenterades ibland direkt till Founder Institutes ledning i Silicon Valley. Lina Svensberg fick lämna sin komfortzon rejält.

– Det var inte ens på min komfort-planet, säger hon.

Digitala lösningar för hälsa

Till vardags är hon processledare på Compare med fokus på entreprenörskap och kommersialisering inom det EU-finansierade projektet Digitalwell arena, där ett antal värmländska aktörer från både näringsliv och offentlig sektor samarbetar för att ta fram digitala lösningar som ökar möjligheten att leva hälsosamma liv.

Med på VC Lab-programmet var också Stefan Skoglund, verksamhetsledare och rådgivare på Nyföretagarcentrum i Arvika. Den tredje teammedlemmen var David Holm, Oslobaserad företagsbyggare, och under senare delen av programmet blev David Holms Xplorico-partner Stefan Petersson mer och mer involverad.

Det som gjorde att det värmländska teamet fick vara kvar hela programtiden var att Founder institute trodde på dem och deras pilotprojekt. Det gjorde också att teamet fick ut maximalt av programmet. De har nu bästa tänkbara förutsättningar att höja tempen i den värmländska riskkaptial- och innovationsmiljön, i alla fall inom området digital hälsa och välfärd, som acceleratorn Digitalwell ventures AB kommer att fokusera på.

Hela Norden och Baltikum

Acceleratorn riktar sig till startupbolag i Norden plus Baltikum som har produkter och tjänster som börjar närma sig den kommersiella fasen. Acceleratorn tar sig an ett antal bolag och mot en mindre ägarandel ger acceleratorn bolagen coachning och tillgång till det nätverk av kompetens, erfarenhet och riskkapital som acceleratorn och dess samarbetspartners erbjuder.

Två bolag har valts ut, och några till är på väg in i acceleratorn.

– Det är några lokala, värmländska bolag, och några från andra delar av Sverige och även Norge, säger Lina Svensberg.

Det kapital som acceleratorn har egen tillgång till är "mjuka pengar", det vill säga bidrag från olika offentliga institutioner, men tanken är att man parallellt ska bygga upp en venturefond med kapital från privata investerare.

En sak som höjer det internationella intresset för den värmländska acceleratorn är dess starka koppling till Norge.

Stefan Petersson, Xplorico, till vänster. Bilden togs i samband med att NWT skrev om Scaaler IoT labs i Arvika, där även Robert Rhönnstad (till höger) är en av grundarna.
Stefan Petersson, Xplorico, till vänster. Bilden togs i samband med att NWT skrev om Scaaler IoT labs i Arvika, där även Robert Rhönnstad (till höger) är en av grundarna. Foto: Jonas Klint/NWT arkiv

David Holm och Stefan Petersson som var en del av det värmländska VC Lab-teamet är medgrundare till det norska investmentbolaget Xplorico. Genom att ha en fot i Oslo och en i Värmland hoppas acceleratorn kunna erbjuda en möjlighet till investeringar och affärsmöjligheter i båda riktningarna. Norska startups och investerare ska bland annat lockas av den goda tillgången på testbäddar inom digital hälsa i Värmland.

Acceleratorn är också en port till EU:s inre marknad för norska bolag.

En aktör som kommer att kunna fungera som en extra brygga mellan Norge och Värmland är Scaaler IoT labs i Arvika.

De ska göra Arvika till ett IT-centrumIT-centret i Arvika blev verklighet

Innovationscentret Scaaler IoT labs skapades av bland andra David Holm och Stefan Petersson med det uttalade syftet att hjälpa medlemsföretagen att utveckla nya digitala tjänster och knyta affärskontakter över den svensk-norska gränsen.

Ekosystem

Kopplingarna mellan den nya värmländska acceleratorn, Xplorico i Oslo, Digitalwell arena, det värmländska IT-klustret Compare, Scaaler IoT labs i Arvika med flera, gör att man kan börja tala om ett "ekosystem", ett vittförgrenat norskt-värmländskt nätverk som ska utgöra en grogrund för nya företag. I förlängningen hoppas man att hela Värmlands näringsliv ska dra nytta av att nya företag inom växande framtidsbranscher lockas till länet. Kompetens, kapital och kontakter är starka argument när talangerna väljer var de vill verka.

– Forskning visar att det funkar så, och den nya acceleratorn tror och hoppas vi kan bidra till det, säger Lina Svensberg.

Artikeltaggar

ArvikaCompareDigitaliseringKarlstadNäringslivOsloVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.