Hoppa till huvudinnehållet

Inställt, omstuvat och stängt - så slår nya reglerna mot kulturlivet

Publicerad:
Nya coronareglerna påverkar kulturlivet i Värmland i hög grad, med stängda museer, inställda konserter och begränsad biblioteksservice.
Nya coronareglerna påverkar kulturlivet i Värmland i hög grad, med stängda museer, inställda konserter och begränsad biblioteksservice. Foto: Lena Richardson

Tvärstopp för teater och livekonserter - det blev följden när budet kom om en ytterligare sänkning av publiktaket.

Också bibliotek och andra kulturinstitutioner i länet påverkas av läget, när corona-restriktionerna hårdnar.

Först kom snävare allmänna råd mot smittspridning, där allmänheten bland annat avråds från besök på bibliotek, museer, konserter och möten.

Strax därpå kom också nya publikrestriktioner, där max 50 i publiken plötsligt blev max 8. Det meddelades vid en presskonferens under måndagen.

Under tisdagsförmiddagen kom nya bud om att nya 8-regeln inte gäller sittande publik. Enligt TT hoppas justitiedepartementet dock att länsstyrelserna ska ta vid och sänka de 50-tak de infört och införa just åtta som max.

Här är några exempel på hur de tuffare reglerna slår mot kulturlivet i Värmland.

Biblioteken

Biblioteken har öppet, men med restriktioner av olika slag. I Sunne kommun måste den som vill besöka biblioteket boka tid i förväg. Så är det även i Kristinehamn.

I Karlstads kommun har biblioteken öppet, men besökarna uppmanas att göra sina ärenden snabbt och inte se biblioteken som en mötesplats.

I både Kristinehamn och Filipstad ställer bokbussen in sina turer.

– Till och med den 10 december kommer den att stå stilla. Det är svårt att hålla avstånd i bokbussen, säger Jan Fröding, bibliotekschef i Filipstad, till Filipstads Tidning.

I Säffle rullar bokbussen vidare, men bara en besökare eller ett sällskap i taget får vara i bussen, meddelar Säffle kommun på sin hemsida.

Museerna

Värmlands museum, Rackstadmuseet och Kristinehamns konstmuseum stängde redan i förra veckan, sedan Värmland belagts med nya hårdare allmänna råd. Även Mårbacka stängde då.

Lerins Sandgrund höll öppet den gångna helgen, och stängde sedan på obestämd tid:

– Många av de andra museerna har ju redan stängt och det är ingen idé att vi sitter här och ugglar och väntar på en och annan ströbesökare, säger Lars Lerin till NWT.

Flera av de mindre konstgallerierna har däremot öppet, men med begränsningar kring antalet besökare i lokalen - och mycket handsprit.

Teatern

Wermlandsoperan har efter måndagens besked ställt in precis alla evenemang förutom Julparken, en ljus- och ljudinstallation i parken utanför operahuset som ska tändas den 21 november. Julturné, föreställning och julvandringen i operahuset stryks.

– Vi färdigställer ändå Julvandringen så att den är klar, om det visar sig att vi ändå kan göra den, säger Pernilla Bergland Eduard, marknadschef, apropå att det kommit lite olika bud om vad som gäller.

Värmlandsteatern hade redan innan det nya publiktaket kom, flyttat fram premiären av sin uppsättning av Dickens En julsaga. "Ett nytt läge igen i och med hårdare restriktioner --- Vi filar på nya lösningar" var budskapet på deras sajt efter måndagens regeringsbesked.

Karlstads riksteaterförening har också satt punkt för sitt höstprogram. Där rök två föreställningar i början av december på ett bräde.

– Hur det blir till våren vet ju ingen heller. Det enda jag vet är att det kommer en vår - och att ju noggrannare vi följer råd och restriktioner nu, desto större chans att våren blir ljusare och gladare. Och att vi får träffas igen och ta del av roliga, sorgliga, tänkvärda scenkonstupplevelser tillsammans i salongerna! skriver Hervor Svenonius, ordförande i föreningen, i ett utskick.

Värmlands museum stänger: "Livet kommer att bli tråkigare"Nya restriktioner – totalt publikstoppMårbacka stänger: "Var rädda om er"Rackstadmuseet stänger igenAllmänna sammankomster begränsas ytterligare

Artikeltaggar

ArvikaBibliotekCoronavirusetFilipstadKarlstadKristinehamnKristinehamns konstmuseumLars LerinLerinmuseetMårbacka minnesgårdMusikNyheterPandemiRackstadsmuseetRiksteaternRiksteatern VärmlandSäffleSunneTeaterVärmlands museumVärmlandsteaternWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.