Gurkor, herpes och samboavtal

Publicerad:
Sara Hjalmarsdotter Gund Foto: Helena Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag ställde en fråga om gurka minns jag. Jag ställde frågan som ett skämt, för att lätta upp stämningen, men fick ett seriöst svar tillbaka i en oroad ton. Det gjorde mig mycket illa till mods. Därefter visade skolsköterskan oss bilder på olika könssjukdomar. Det gjorde inte saken bättre, det var hemskt. Sex kan vara kul men man kommer att få herpes. Det var vad jag tog med mig från den lektionen. Tanken var, tror jag, att vi skulle ta det här med kondom på allvar. Detta enligt formeln A är bra men B kan hända så använd skydd C.

Osannolikt nog blev jag trots detta mamma. Vi var sambor och unga. Ingen sa då att det här är bra (A) men ni kan komma att separera, någon av er kan dö, någon av er kan vara den som är hemma längst med barnen och den andra den som drar in pensionskapital och sparar i aktier (B) så därför bör ni använda skydd (C). Varför gjorde ingen det, varför var det inte lika självklart som att informera om herpes? Jag har tänkt att det är för magstarkt, ingen vill förstöra lyckan. Men det är inte helt logiskt. Jag skulle vilja hävda att den där sköterskan var ganska magstark och förstörde lyckan en del. Men jag förlåter henne, det var i ett gott syfte.

Frågan om en gurka resulterade i ett svar om herpes.
Frågan om en gurka resulterade i ett svar om herpes. Foto: Andreas Hillergren/TT

Vi har en lagstiftning som påverkar oss alla, i livets alla skeden, en lagstiftning som många gånger ger oss stor frihet att genom upprättande av olika avtal forma vår framtid som vi själva finner för gott. Lagstiftaren har gett oss den fantastiska möjligheten att minska eller helt ta bort risken för vissa framtida konflikter. Kunskapen om detta kan jag tycka är minst lika viktig som kunskapen om herpes. Så, av den anledningen kommer jag nu med hjälp av formeln A är bra men B kan hända så använd skydd C ge alla sambor, nya som gamla, ett stycke viktig samhällsinformation.

A.Samboförhållanden kan vara bra men:

B.Man kan komma att separera.

Om ert boende är köpt med avsikt att ni gemensamt ska bo där ska, oavsett vem som har betalat handpenningen och står på köpekontraktet, värdet fördelas 50/50 er emellan vid en separation. Om någon av er ensam köpt och betalat bostaden eller om kontantinsatserna varit olika bör ni, om ni inte önskar en 50/50 fördelning vid en separation:

C.Upprätta samboavtal och eventuellt skuldebrev.

B.Man kan komma att separera.

Endast gemensam bostad och gemensamt bohag anskaffat för gemensamt bruk delas vid en separation. Bilen, båten, stugan och golfklubborna delas inte utan behålls av ägaren. För att inte bitterhet ska uppstå till följd av en orättvis fördelning av tillgångarna vid en separation bör ni:

C.Tänka på hur ni spenderar era pengar.

Dela på utgifter som hör till hem och hushåll. Försök undvika ett upplägg där en av er betalar mat och heminredning och den andra bil och båt. Har ni barn som någon av er är hemma med en längre period, går ner i arbetstid för att skjutsa till aktiviteter och finnas tillgänglig för kan det vara klokt att spara lite extra till den personens privata pension.

B.Man kan komma att separera genom någons dödsfall.

Ni ärver inte varandra. Har ni barn ärver barnen. Ärver omyndiga barn ges inte tillgång till större del av arvet innan barnet fyller 18 år. Om ni vill ärva varandra, vilket kan vara särskilt angeläget om ni äger er bostad och vill kunna bo kvar, måste ni:

C.Upprätta ett testamente.

Genom upprättande av testamente kan ni som sambor med barn föra över 50 procent av era tillgångar till varandra. Är ni sambor utan barn kan ni föra över 100 procent. Om ni är sambor med barn och känner att 50 procent inte räcker måste ni för att uppnå önskad trygghet gifta er. Bra är även att se över era livförsäkringar så att utbetalningen hamnar där ni önskar.

Så, alltså, lika jobbigt som det kan vara att i en romantisk situation viska fram ”har du kondom?” kan det vara att som nyblivna, eller för den delen sedan länge etablerade, sambor diskutera ovanstående punkter. Men det är, på alla sätt och vis, omtänksamt och kärleksfullt såväl mot dig själv som mot din partner. Ni tar inte bara ansvar för varandra och er själva här och nu utan även för era framtida själv. Vilket enligt min erfarenhet är en mycket god investering.

Artikeltaggar

BarnBoendeekonomiJuridikJuristkrönikanKrönikorLagstiftningPengarSamboSexualitet

Läs vidare