Bergslagen och Mörtfors-Tarzan från Åmål skildras i SVT under julhelgen

Publicerad:
Journalisten och dokumentärfilmaren Tom Alandh berättar om sin pappa i en dokumentär, som har premiär i SVT i julhelgen. Foto: Henrik Montgomery/TT

En annorlunda pappa från Åmål och en poetisk rapport från Bergslagen. Det är några av inslagen i SVT:s julutbud i år.

Självklara inslag som Kalle Ankas jul, Karl-Bertil Jonsson och Svensson, Svensson återkommer i rutan även julen 2020.

Bland nya inslag finns flera dokumentärer.

SVT lockar bland annat med en helt ny dokumentär av filmaren Tom Alandh, som denna gång skildrar sin egen far. Filmen heter Mörtfors-Tarzan och beskrivs så här i SVTs julprogram-katalog:

"Många sa att det mörka och vilda hos honom gjorde att han såg ut som Tarzan, trots att han bara (sic!) kom från Åmål. Stilig var han också, skräddarsytt och handgjorda skor och Lancian var han ensam om i stan."

Filmen om Hardy Andersson handlar om kraschade drömmar och en frånvarande far - som för alltid finns kvar i en son. Den sänds i SVT på juldagen.

Järnets bygder

På nyårsdagen serveras Sång till Bergslagen, en film med årstidernas växlingar, människor och djur i Bergslagen. Dokumentärfilmarna Nina Hedenius och William Long skildrar sin hembygd:

"Järnets storhetstid är över, men arvet efter de stolta bergsmännen finns kvar. En annan tid randas. Nya generationer lever sina liv till synes som vanligt under helg och vardag i sökande efter en tillvaro i en ny tid, som ännu inte tagit sin form. En kärleksdikt till den så kallade grå vardagen."

Dotter och Lundell

Ytterligare en ny dokumentär handlar om Ulf Lundell, med värmländska Dotter som en av de medverkande.

Lundell-dokumentären har två delar och den första sänds onsdagen den 30 december.

Artikeltaggar

ÅmålArvikaBergslagenDokumentärfilmDotterFilipstadFilmHistoriaJulSVTTVUlf Lundell

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare