Skribenter prisas för texter med dramatik

Publicerad:
Marie Angle, Sara Sundström och Klaus Stein är tre av årets vinnare i Värmland skriver. Foto: Lena Richardson

Mycket skrivarglöd samlades på ett ställe när projektet Värmland skriver presenterade vinnarna i årets skrivartävling.

Fem personer prisas för texter fyllda av dramatik och Värmlandsdoft.

Under fredagseftermiddagen var det dags för prisceremoni på Bokfestivalens stora scen. Tre av dem fem pristagarna var på plats på Nöjesfabriken för att äras: Sara Sundström, Arvika, Klaus Stein, också Arvika, och Marie Angle, Kristinehamn.

Birgitta Eneroth och Lena Böving bor i Stockholm och kunde inte närvara - men alla bidrag har anknytning till Värmland.

Flera av berättelserna har också en stark, inneboende dramatik, men variationen är ändå stor i motiv, berättarteknik och perspektiv.

Olyckor och historia

Sara Sundström skriver om en hemvändarresa till Värmland som slutar i tragedi, Klaus Stein om en äldre dam som kommer till läkaren och vill ha piller för att dö, Marie Angle om en - till en början motvillig - premiärbesökare i den värmländska naturen.

Lena Böving berättar om en trafikolycka och vad som händer efteråt, för dem som blev kvar, medan Birgitta Eneroth tar läsaren med till 1700-talets Karlstad och Carl Jacob Heublein, som blev Hebelejen.

– Att jag valt att skriva om Hybelejen beror på den stora respekt jag fått med mig hemifrån för de udda personligheterna som Värmland har så många av. Den som var annorlunda såg man aldrig ner på. Det var snarare någon man beundrade och var stolt över, berättar Birgitta Eneroth, uppvuxen i Klara i Karlstad, på projektets hemsida.

Intensiva möten

Där är alla fem vinnarbidragen nu publicerade, några av dem med ett par rader infogade om skribenterna och deras drivkraft i skrivandet.

Att Klaus Stein väljer att skriva om ett tankeväckande möte på en läkarmottagning visar sig ha en särskild förklaring: han arbetar själv i vården och skrivandet är en ventil.

– Att skriva är för mig en ett sätt att bearbeta och reflektera sjukvårdens intensiva möten. I detta fiktiva porträtt av en äldre dam som önskar avsluta sitt liv på ett för henne värdigt sätt möter läsaren vårdens klassiska konflikt som kan uppstå i situationer där samhället inte förmå bemöta individens existentiella behov. Min förhoppning är att mitt skrivande kan bidra till en ödmjukhet inför livets grundvillkor som ålderdom, död och människans önskan att äga sitt eget liv, skriver han.

Klaus Stein, Marie Angle och Sara Sundström var på plats på festivalscenen, men också de två övriga vinnarna var representerade via bild på skärmen.
Klaus Stein, Marie Angle och Sara Sundström var på plats på festivalscenen, men också de två övriga vinnarna var representerade via bild på skärmen. Foto: Lena Richardson

Hög kvalitet

Projektet "Värmland skriver" är inne på sitt femte år och projektnamnet talar sanning - Värmland är verkligen ett skrivande län.

Strömmen av bidrag till skrivtävlingen är fortsatt strid. I år kom ett 40-tal bidrag in, vilket är på samma nivå som tidigare år.

– Det var många bra bidrag. Alla höll hög kvalitet, sa Louise Alvarsson på festivalscenen där hon passade på att tacka alla som skickat in texter.

– Hoppas att ni fortsätter att skriva och får mer inspiration nu att skriva.

Louise Alvarsson skickade också med ett råd, som gäller de fem pristagarna, men även alla andra med lust för skrivande:

– Tipset jag vill skicka med är skriv, bara skriv. Skriv på - vi ser fram emot att få läsa era bidrag nästa år!

Juryn har bestått av Louise Alvarsson, Theresa Widjeskog-Ahlman, skribent och verksamhetsutvecklare studieförbundet Bilda, Robert Halvarsson, ordförande i Värmländska författarsällskapet, Emil Ahlman, lärare, musiker och skribent, samt Magnus Lersten, formgivare.

Årets Värmlandsförfattare korad"Min längtan efter musiken är så väldigt, väldigt stor"Louise brinner för det skrivande Värmland

Artikeltaggar

ArvikabokfestivalBokfestival – trots alltKarlstadKristinehamnLitteraturLouise AlvarssonNöjesfabrikenVärmland skriverVärmlands bokfestival

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare