Hoppa till huvudinnehållet

Så undviker du fällorna och gör klipp under Black Friday

Publicerad:
Black Friday är den dag då du kan handla som allra billigast under året, enligt Pricerunner.
Black Friday är den dag då du kan handla som allra billigast under året, enligt Pricerunner. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Den 27 november infaller den stora readagen Black Friday. Många vill göra klipp, men det gäller att se upp i fynddjungeln – enligt Pricerunner var ett av fyra erbjudanden en bluff förra året.

Enligt prisjämförelsesajten Pricerunner höjdes priset på mer än var tionde produkt med i genomsnitt 22 procent under Black Friday förra året. Närmare en fjärdedel av allt som "reades" ut hade tidigare höjts i pris för att se mer attraktivt ut än det egentligen var. Något som även Konsumentverket flaggar för.

– Så får det inte gå till. Håll koll på prisjämförelsesajter, följ prisutvecklingen och se hur priset utvecklats över tid på den vara du är intresserad av. För att det ska få kallas rea ska det pågå under en begränsad tid, vara ett väsentligt lägre pris än normalt och det som säljs ut ska finnas med i det ordinarie sortimentet, tipsar Adam Dahlin, vägledare på Hallå konsument.

Adam Dahlin, vägledare på <a href="https://www.hallakonsument.se/" id="link-6d2be29f2a8262652b3fcb5abc1c337e">Hallå konsument</a>.
Adam Dahlin, vägledare på Hallå konsument. Foto: Konsumentverket

Årets billigaste dag

I det stora hela konstaterar Pricerunner att Black Friday är årets billigaste dag att shoppa på. I år tror Nicklas Storåkers, vd på Pricerunner, att readagen kommer vara större än någonsin och att allt fler handlare drar i gång med Black Week-erbjudanden rekordtidigt. Han baserar sin prognos på myndigheternas uppmaning till försiktighet och att det kommer påverka folks vilja att vistas ute i köpcentrum. Storåker uppger på pricerunner.se att han inte skulle bli förvånad om e-handlarna rapporterar en 50 procent större Black Friday i år än 2019.

På Bergvik köpcenter i Karlstad ligger fokus på trygghet och tillgänglighet inför reahögtiden.

– Vi vill sprida ut besökarna så mycket det bara går i och med att vi lever i en pandemi. Under Black Friday kommer de vanliga enheterna ha öppet 9–21 i stället för 10–20, så det finns en extra timme på morgonen och kvällen. Vi gör samma sak med öppettiderna sista veckan innan jul också, säger centrumchefen Olof Ljungberg.

Olof Ljungberg, centrumchef på Bergvik köpcenter i Karlstad.
Olof Ljungberg, centrumchef på Bergvik köpcenter i Karlstad. Foto: Petra Lundgren

Stagnation

Pricerunners konkurrent, prisjämförelsesajten Prisjakt, har tillsammans med Kantar Sifo genomfört en nationell undersökning som pekar på att handeln under Black Friday i år kommer stagnera för första gången på ett decennium. I undersökningen uppgav var tredje svensk, och 39 procent av värmlänningarna, att de känner sig otrygga inför att handla i fysiska butiker på grund av pandemin.

– Att svenskarna i allt större utsträckning handlar online kommer inte räcka för att rädda tappet hos många mindre butiker som kommer få se sig utkonkurrerade av större aktörer. Det är en långtgående trend. Och e-handeln har tagit marknadsandelar från fysisk handel, säger Carl Vult von Steyern, nordenchef på Prisjakt.

Sifoundersökningen visar att konsumenterna förväntar sig en rabatt på nästan 40 procent. Men enligt Prisjakt sänktes priserna med knappt sex procent under Black Friday 2019 jämfört med en vanlig dag i november.

– Branschen har sakta men säkert byggt ett reamonster genom att bidra till en ökad förväntan på allt högre rabattsatser som butiker i låg utsträckning kan leva upp till, säger Carl Vult von Steyern.

Carl Vult von Steyern, nordenchef på Prisjakt.
Carl Vult von Steyern, nordenchef på Prisjakt. Foto: Alexander Donka

Planera inköpen

På Prisjakt tippar man att hemelektronik, inredning och aktivitetsprylar relaterade till naturen hör till vinnarbranscherna under årets Black Friday.

– Men på totalen väntas Black Friday inte slå några nya rekord i år.

För Konsumentverkets del ligger stort fokus på den miljömässiga aspekten. De har i uppdrag att ge hållbar vägledning, och då ska konsumtionen hållas nere.

– Det handlar om att tänka igenom och planera inköpen. Behöver jag det här, har jag råd och kommer jag använda det – det är bra frågor att ställa sig. Men är det ett planerat inköp som prissänkts är det ju ett bra tillfälle att spara pengar, säger Adam Dahlin.

Vad är bra att tänka på när man handlar online?

– Steg ett är att kontrollera företaget. Se över avtalsvillkoren och se när, hur och hur mycket du ska betala och när leveransen ska ske. Testa gärna att kontakta företaget. Svarar de om du skulle behöva hjälp längre fram?

Hallå konsument har sedan 2015 gett oberoende vägledning till konsumenter.
Hallå konsument har sedan 2015 gett oberoende vägledning till konsumenter. Foto: Lisa Olaison

Ha koll på avtalet

Svensk lagstiftning gäller oftast när en sida har en .se-adress och har svensk text och verkar rikta sig till svenska konsumenter.

– Är sidan på ett annat språk kanske inte ångerrätt och reklamationsrätt alls kan appliceras, säger Adam Dahlin.

Amazon har precis etablerat sig i Sverige. Vad kan vara bra att tänka på om man handlar där?

– Det är en plattform där man köper av ett annat företag som annonserar på sidan. Så om du vill klaga på något fel får du vända dig till företaget som annonserat, inte till Amazon. Se så du vet vem du ingår avtal med.

Vad har folk klagat på i samband med Black Friday tidigare år?

– Vi har fått en del frågor om vad som är rea och om leveransförseningar när många beställer på samma gång. Vi brukar alltid få in frågor om ångerrätt och när ångerfristen börjar gälla. Det kan vara bra att veta att det finns undantag från ångerrätten, men normalt har man 14 dagars ångerrätt från det att du fått hem varan.

Hur vet man om ett företag är seriöst?

– Du kan söka i Konsumentverkets diarium och se alla anmälningar som kommit in de senaste två åren och vad de gäller. På svarta listan finns företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer. De flesta seriösa företag gör det.

På Prisjakt vill man sänka stressnivån hos fyndsugna rea-entusiaster.

– Känn inte att Black Friday är den enda tidpunkten att handla på, det leder till onödig stress. Det finns också en julhandel och mellandagsrea om inte så lång tid, säger Carl Vult von Steyern.

Artikeltaggar

Allmänna reklamationsnämndenAmazonÅngerrättBergvikBlack fridayHallå KonsumentHållbarhetHandelJulhandelKarlstadKonsumentköplagenKonsumentverketKonsumtionOlof LjungbergSverigeVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.