Hoppa till huvudinnehållet

Kil Arena ställer in resten av året - men nytt stöd ger hopp

Publicerad:
Kil Arena tvingas ställa in återstående konserter i år, men också ljusglimtar finns. Det kan Gustav Larson, verksamhetsledare, och Christian Sjöholm, ordförande i föreningen Kil Arena, konstatera.
Kil Arena tvingas ställa in återstående konserter i år, men också ljusglimtar finns. Det kan Gustav Larson, verksamhetsledare, och Christian Sjöholm, ordförande i föreningen Kil Arena, konstatera. Foto: Lena Richardson

Kil Arena hann genomföra konserterna med Louise Hoffsten förra helgen, men nu är det stopp och belägg tills vidare för fysiska konserter på arenan.

Däremot finns chans till ytterligare ett steg i digital riktning, när Kil Arenas vänner nu fått ett utvecklingsstöd på 30 000 kronor.

Det högst välkomna bidraget kommer från Sparbanksstiftelsen Alfa och ska gå till föreningens digitala satsning i kulturhuset.

De första stegen på den digitala vägen togs i våras, när coronapandemin kom, och satsningen går ut på att bygga upp kompetens och teknik för digitala sändningar.

"Känns skönt"

Ambitionen är att erbjuda digitala sändningar av möten och kultur med hög teknisk och konstnärlig och kvalitet. På så sätt ska man nå ut även till dem som inte kan vara med på plats i kulturhuset.

Pengarna ska gå till inköp av teknik och första inköpet är redan gjort:

– VI har redan köpt en kamera och också lite kringutrustning till den. Det känns fantastiskt roligt att kunna göra det. nu kommer vi ett steg närmare att kunna göra lite mer avancerat - det känns skönt, säger Gustav Larson, verksamhetsledare till NWT.

Redan till helgen?

Han ser bidraget som en bekräftelse på att ambitionerna som föreningen har ligger rätt i tiden.

– Det här stödet är verkligen mycket välkommet och kommer göra det möjligt för oss att snart äntligen börja kunna sända kulturevenemang digitalt. Dessutom känns det som ett kvitto på att vår satsning är helt rätt.

"Snart" kan med lite tur betyda en sändning redan till helgen, om allt går i lås. Gustav Larson avslöjar att det är något man planerar för och hoppas på.

Framgångsfaktorer

Sparbanksstiftelsen Alfas beslut togs efter samråd med Swedbank.

– Det är alltid roligt när Swedbank och Sparbanksstiftelsen Alfa kan vara med och ge bidrag till lokala satsningar! Det ligger bra i linje med vad vi tycker är viktiga framgångsfaktorer för det samhälle som vi verkar i, säger Anders Paulsson, bankchef på Swedbank i Karlstad.

Ställer in resten

Beslutet är förstås också en ljusglimt i en för övrigt ganska mörk kulturhöst. Kil Arena hade nyligen två lyckade, konserter med Louise Hoffsten, men:

– Tyvärr verkar det som att det var det sista som kommer hända här på ett tag. På grund av corona tvingas vi ställa in årets två sista arrangemang.

De två program som ställs in är ett gästspel av Andreas Jonsson & The Pink Cadillac Band samt ett besök av Wermlandsoperans julturné Löparnisses Jul. Den sistnämnda ställs in helt, på grund av de nya, hårdare allmänna råden.

Drar i nödbromsen

Att sätta punkt för säsongen känns trist, men beslutet var ändå självklart, tycker Gustav Larson.

– Med de nya restriktioner som kom är det inte hållbart. Jag tror de flesta drar sig för att gå ut. Det är lite som i våras, när vi tvingades dra i nödbromsen. Det är givetvis väldigt tråkigt, när vi väl kom igång igen att vi fick sätta klackarna i golvet igen. Nu får vi försöka göra det digitala istället. Samtidigt planerar vi för att börja köra publika grejer till våren igen. Det är lite av både gasa och bromsa samtidigt, säger Gustav Larson.

Artikeltaggar

Gustav LarsonKilKil ArenaKulturhuset Kil arenaLouise HoffstenMusikSparbanksstiftelsen AlfaSwedbankTeaterWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.