Hoppa till huvudinnehållet

Karlskogaanstalten öppnar för anhöriga

Publicerad:
Nu blir det tillåtet för intagna att ta emot besökare.
Nu blir det tillåtet för intagna att ta emot besökare. Foto: Roger Gleisner

Från och med i dag tillåts intagna på Karlskogaanstalten att ta emot besök.

– Det blir kontrollerade besök med glasskiva mellan personerna, säger anstaltschefen i Karlskoga, Jonas Eriksson.

Möjligheten att ta emot besök och att genomföra permissioner från häkten och anstalter i Sverige har sedan i mars varit tillfälligt stoppad på grund av coronaviruset.

Sedan den 16 november är det åter tillåtet att besöka anstalter i alla säkerhetsklasser, samt häkten.

Besöken kommer se annorlunda ut än normalt på grund av risken för smitta. Besök av närstående prioriteras.

Jonas Eriksson är anstaltschef på Karlskogaanstalten.

– Vi i personalen kommer ta emot besökarna i skyddsutrustning. Sedan har vi säkrat ett rum så att den intagne och besöket kan träffas med en glasskiva emellan för att minimera smittspridning. Det blir ungefär som när man släppte på besök inom äldreomsorgen med distansering och en glasskiva emellan.

Ingen smitta

Anstalten i Karlskoga har klarat sig från coronasmittan.

– Vi har inte haft någon intagen som testats positivt. Det är en sluten miljö, så det är klart att det blir speciellt om smittan tar sig in. Vi har inte haft någon smitta, men vi har försökt och tänkt hur vi skulle lösa en smittspridning och vilka åtgärder vi skulle ta till då. Men det skulle bli enrumsbehandling under sjukdomsperioden i alla fall, säger Jonas Eriksson.

Kriminalvården går ut med vilka regler som gäller.

Besöket kan komma att ske utomhus eller i en lokal som är anpassad för att minska risken för smittspridning.

Det får inte förekomma någon närkontakt mellan besökare och intagen. Besöken kommer därför att ske med en plexiglasskiva mellan den intagne och besökaren. Barn under 12 år är undantagna kravet på skärm vid besök.

Om den besökande känner sig sjuk är det inte tillåtet att komma på besök. Det gäller även vid en lätt förkylning eller lite halsont.

Beslutet att tillåta besök kan omprövas och ändras om risken för smittspridning i samhället eller vid anstalten skulle förvärras.

Artikeltaggar

CoronavirusetKarlskogaKarlskogaanstaltenKriminalvårdenNyheterSverige

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.