Hoppa till huvudinnehållet

Carola ratar Black Friday: "Prylar är inte det viktigaste"

Publicerad:
Carola Knudsen skippar shoppingen under Black Friday.
Carola Knudsen skippar shoppingen under Black Friday. Foto: TT / Privat

Vissa skriver långa inköpslistor och passar på att fylla julklappssäcken under Black Friday. Andra ratar köpfesten helt.

– Vi borde tänka längre än att bara shoppa billigt, säger Carola Knudsen.

Åsikterna går isär när det gäller Black Friday. Toppentillfälle att köpa julklappar eller nyttoprylar till sänkt pris, menar vissa. Andra ser det som en onödig lockelse som kan leda till överkonsumtion.

Carola Knudsen, 41, i Kristinehamn är en av de som väljer bort shoppingen under Black Friday.

– Jag ratar den definitivt. Västvärlden överkonsumerar redan som det är. Det här trissar bara upp köphetsen. Vi borde tänka längre än att bara shoppa för att det är billigt, säger hon och pekar på en onödighetsaspekt.

– Jag tror att många tänker att "det är så billigt" och handlar saker de inte behöver. Det är på modet att köpa nya modeller även om exempelvis mobilen man redan har fortfarande funkar.

Hur konsumerar du?

– Jag köper det jag behöver när det jag redan har inte funkar längre. Jag köper mycket kläder second hand och handlar mycket på Tradera, både till mig och min son. Jag kan inte styra över alla, men jag försöker tänka på hur jag gör, säger Carola Knudsen.

"Tänk en gång till"

I stället för att köpa julklapparna under just Black Friday sprider hon ut inköpen under hela året.

– Jag är ingen jättejulshoppare, men jag kan köpa en julklapp redan i februari om jag ser något bra. Och jag har många gånger gett mitt barn begagnade leksaker i julklapp. Han blir lika glad och märker ingen skillnad.

– Det låter kanske klyschigt, men julklapparna och alla prylar är inte det viktigaste. Att träffa dem man tycker om är det viktiga. Speciellt det här året.

Har du några tips till den som riskerar att överkonsumera under Black Friday?

– Tänk en gång till. Behöver du verkligen just den saken? Är den nödvändig eller klarar du dig utan? Kanske kan du få tag på något lika bra begagnat.

Artikeltaggar

Black fridayEkonomiJulKonsumtionKristinehamnPrivatekonomiShoppingTradera

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.