Bubbel från Byrån: Först i floskelledet

Signerat
PUBLICERAD:
För en skulptur föreställande en valstjärt, förlagd till den ogästvänliga platsen där järnvägen slutar, fångade nyligen upp ett skenande tåg utanför Rotterdam i Nederländerna, skriver Byrån.
Foto: Peter Dejong/AP
Byrån hoppas att Sverige åtminstone kan vara ett föregångsland i den meningen att andra länder inte gör misstaget att låta tjusiga floskler styra myndighetsarbetet.

Att Sverige ska vara ett föregångsland i klimatomställningen hör till en av regeringens vanliga floskler, men spontant känns den åtminstone tydlig. Det räcker dock inte för Trafikverket, som i sin senaste rapport med inriktningsunderlag ägnar ett betydande utrymme åt att reda ut vad det egentligen innebär att vara ett föregångsland.

Ska vi inspirera, utveckla teknik åt andra eller ska andra länder direkt kunna kopiera våra metoder för att minska koldioxidutsläppen? Byrån hoppas att Sverige åtminstone kan vara ett föregångsland i den meningen att andra länder inte gör misstaget att låta tjusiga floskler styra myndighetsarbetet.

Polisskolan (2020, tragikomik, svenskt tal)

Den svenska varianten av den amerikanska komedin Polisskolan spelas upp i realtid. Var femte plats på polisutbildningen gapar tom – för få vill bli poliser. Polisyrket har tyvärr drabbats av samma statusmässiga utförsresa som läraryrket.

Byrån förväntar sig dock att den dynamiska duon, bestående av inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S), tar så kallat krafttag och tänker nytt kring rekryteringen. Eftersom anständiga polislöner inte är på menyn så kanske vi kan vänta oss kampanjer i sociala medier med influencers som poserar med batonger eller dokusåpan Polisskolan, som följer några udda karaktärer under utbildningen – eller känns detta redan gjort?

Konstig val

Vissa kritiker menar att offentligt finansierad konst är pengar i sjön, andra att det är livsviktigt. Konflikten mellan de olika lägren är hård. De som ser den standardiserade procentsats av statliga byggpengar till konstnärer som institutionaliserat slöseri kan få tillbaka att det är just sådant som skiljer oss från djuren i skogen.

Byrån spanar dock att en medelväg – svenskens favoritlösning på konflikter – kan vara på väg att öppnas. För en skulptur föreställande en valstjärt, förlagd till den ogästvänliga platsen där järnvägen slutar, fångade nyligen upp ett skenande tåg utanför Rotterdam i Nederländerna. Kanske finns här en ny kravprofil för offentligt finansierad konst som kan få med kritikerna på tåget: konsten ska ha potential att rädda liv och egendom.

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.