Hoppa till huvudinnehållet

Valpköpare under pandemin: ”Vi fick skriva CV”

Publicerad:
Frida Flodkvist
frida.flodkvist@nwt.se
Det är svårare än någonsin att få tag i en hundvalp, då uppfödarna kan välja och vraka bland intressenterna.
Det är svårare än någonsin att få tag i en hundvalp, då uppfödarna kan välja och vraka bland intressenterna. Foto: Privat

Att få tag på en valp är svårare än någonsin när uppfödarna kan välja och vraka bland intressenterna. Familjen Borg i Karlstad fick förtur trots lång kö medan familjen Johansson i Kristinehamn fick napp först tredje gången gillt.

När Helena Johansson, 58, och hennes make i Kristinehamn i våras bestämde sig för att skaffa en miniature american shepherd visade det sig bli betydligt krångligare än de först trott.

– Vi åkte och hälsade på hos en kennel i Falköping och en i Strängnäs och ställde oss i kö för att få en valp. Vi fick svara på en massa frågor och ge en utförlig beskrivning av oss och vår situation. Det var som att skriva ett CV, säger Helena Johansson.

Hunduppfödare: "Vi har fått sålla bland köparna"Allt fler vill ha hund – valparna räcker inte till

Det blev nej hos båda. Den ena uppfödaren hade 90 personer i kö och motiverade det med att de ville ha köpare som skulle hålla på med agility. Den andra uppfödaren hade 200 i kö. Så i samma veva ställde sig familjen i kö hos en tredje uppfödare i Mariefred.

– Vi hörde ingenting på länge och hade gett upp hoppet när de plötsligt ringde och frågade om vi var intresserade av en hanhund. De ville ha någon som ville ställa ut honom, vilket vi absolut vill, säger Helena Johansson.

Helena Johansson med hunden Masse. "Han är en rolig och lättlärd liten krabat", säger hon.
Helena Johansson med hunden Masse. "Han är en rolig och lättlärd liten krabat", säger hon. Foto: Privat

I augusti hämtade de hem sin nya familjemedlem Masse.

– Trycket på valpar är helt galet hårt. De vi fick köpa av hade fått ta bort sin valpannons på SKK efter fyra dagar. Då gick det inte längre. De hade inte fått göra annat än att svara på mejl och prata i telefon annars.

För familjens Johanssons del handlade inte hundköpet om att passa på när de ändå jobbar hemma. Helena arbetar inom vården och maken är konsult och jobbar alltid mycket hemifrån.

– Pandemin spelar ingen roll, vi hade skaffat hund oavsett. Sedan 1994 har vi alltid haft minst en hund. När vi behövde ta bort vår förra hund i april blev det otroligt tomt. Nu har det varit betydligt mer runtikring för att få tag på en valp. Det var en komplikation vi inte hade räknat med, säger Helena Johansson.

"Nu har vi tid"

För familjen Borg i Karlstad var just hemmajobbandet en av faktorerna som spelade in när de nyligen valde att skaffa ny valp. Linda Borg, 46, är anställd på Karlstads universitet och prognosen är att distansarbetet fortsätter under våren.

– Nu har vi tid att ha hund. Vi har tänkt på det tidigare, men barnen har varit lite för små. Nu är de nio och elva och kan hjälpa till, säger hon.

Linda Borg med valpen Hjördis.
Linda Borg med valpen Hjördis. Foto: Privat

Var det svårt att få tag på en valp?

– Vår förra hund kommer från samma uppfödare i Torsby och jag visste att de hade en kull på gång, så vi fick förtur. De hade hårt tryck och lång kö på hundarna, så de kan vara noga med vilka de väljer.

De tog den nu 13 veckor gamla staffordshire bullterriern Hjördis på halvfoder.

Hur ser planen ut när ni inte jobbar hemma längre?

– Vi får hjälp av mormor och morfar. Och min man jobbar på mäklarbyrå och har friare arbetstider, så vi kan gå omlott, säger Linda Borg.

Känner du fler som skaffat hund under pandemin?

– Ja, jag har tre kollegor som skaffat hund. Det känns som när alla skaffade barn samtidigt. Men nu är vi för gamla för barn, så vi skaffar valp.

 • I framtiden kan det bli aktuellt att träna agility och rallylydnad med Hjördis. "Just nu känns det som att hon aldrig kommer lyda", säger Linda Borg med ett skratt.
  I framtiden kan det bli aktuellt att träna agility och rallylydnad med Hjördis. "Just nu känns det som att hon aldrig kommer lyda", säger Linda Borg med ett skratt. Foto: Privat
 • I veckan börjar Hjördis på valpkurs. Här hänger hon med Tilly Borg, 11.
  I veckan börjar Hjördis på valpkurs. Här hänger hon med Tilly Borg, 11. Foto: Privat
 • Dan Borg, 44, jobbar på mäklarbyrå och har flexibla arbetstider. Det gör att familjen kan gå omlott och hjälpas åt med att ta hand om Hjördis.
  Dan Borg, 44, jobbar på mäklarbyrå och har flexibla arbetstider. Det gör att familjen kan gå omlott och hjälpas åt med att ta hand om Hjördis. Foto: Privat
 • "Hade barnen fått välja hade det blivit någon liten och fluffig ras. Men vi har haft staffe förut och trivs med att de är tuffa. De är som en stor hund i en ganska liten kropp", säger Linda Borg. Här sitter Hjördis och gosar med Tyra Borg, 9.
  "Hade barnen fått välja hade det blivit någon liten och fluffig ras. Men vi har haft staffe förut och trivs med att de är tuffa. De är som en stor hund i en ganska liten krop… Foto: Privat

Artikeltaggar

Djur och naturFalköpingKarlstadKristinehamnMariefredNäringslivSKKSträngnäsTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.