USA-valet visar hur lite vi vet

Krönikor
PUBLICERAD:
Joe Biden
Foto: Carolyn Kaster

Ett långt och intensivt amerikanskt valår börjar närma sig sitt slut. Från en jämn och oviss primärvalskampanj för att vaska fram Joe Biden som Demokraternas presidentkandidat, via pandemihämmade kampanjer, digitala partikonvent, oräkneliga verbala påhopp och en TV-debatt som går till historien som en av de minst presidentlika någonsin, är vi framme vid upplösningen. I skrivande stund har Joe Biden fått flest röster och av de flesta (dock ännu ej av Donald Trump) utsetts till segrare och USA:s näste president.

Det slår mig hur svår processen varit att förutse. Det förutspåddes länge bli en ganska enkel seger för Joe Biden. The Economist gjorde, liksom ett antal opinionsinstitut och olika poltiksajter, scenarier som oftast visade att han hade mer än 95 procents chans att vinna. Det talades till och med om en potentiell ”blue landslide”, det vill säga en jordskredsseger för Biden och demokraterna. I stället blev det som bekant en riktig nagelbitare där de sista rösterna i de sista delstaterna avgjorde.

Men det var inte bara valet i sig som var svårt att förutspå. Även när det gäller marknadsreaktionerna på valet gick de flesta snett. Olika börs- och investeringsexperter drev i huvudsak tre linjer inför valet.

1. Att marknaden gillar Trumps skattesänkningar och att börsen skulle föredra att han fick sitta kvar i fyra år till.

2. Att Bidens stimulanspaket för att stötta ekonomin är större än Trumps dito och att det därför vore bättre för marknaden och börsen om Biden vann.

3. Det vanligaste på slutet var att ta fasta på båda dessa argument och hävda att det nog inte spelade så stor roll vem som vann, båda är nog okej för börsen. MEN, tillade sedan alla, det viktiga är att det blir ett tydligt resultat. Det värsta marknaden vet är ett osäkerhet och ett utdraget resultat.

När rösterna sedan räknades blev det precis så jämnt och ovisst som det inte fick bli. Så hur reagerade då aktiemarknaden på detta mardrömsscenario? Jo, märkligt nog genom att stiga kraftigt. Både i USA och i Sverige steg de ledande indexen med mellan 5 och 7 procent veckan efter valet. Visst kan man i efterhand försöka hitta förklaringar till varför det blev som det blev men den övergripande slutsatsen är klar – det går inte att med säkerhet säga hur marknaderna reagerar på olika händelser, varken på kort eller lång sikt.

För alla vanliga sparare är det tydligt att det här med fond- och aktiesparare måste handla om långsiktiga och strategiska beslut, snarare än om kortsiktig tajming och taktik. Det viktiga är fortsatt att ha ”rätt” pengar på börsen (det vill säga pengar du sparar på sikt och har råd att låta gå upp och ner), att månadsspara i både med- och motgång och att låta pengarna stå kvar oavsett hur börskurvan väntas gå den närmaste veckan eller månaden. Om framtiden vet vi helt enkelt mycket lite och det är valet i USA en viktig påminnelse om.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.