Hoppa till huvudinnehållet

Sydde för att vara kreativ – nu är Amanda färdig skräddare

Publicerad:
Amanda Nord har riktat in sig på herrskrädderi men kunderna är både män och kvinnor. "Kvinnorna kommer ofta med en vision och vill bolla fram en idé medan män oftare har en bestämd bild av vad de vill, som att lägga upp ett par byxor eller sy upp en kavaj", säger hon.
Amanda Nord har riktat in sig på herrskrädderi men kunderna är både män och kvinnor. "Kvinnorna kommer ofta med en vision och vill bolla fram en idé medan män oftare har en bestämd bild av vad de vill, som att lägga upp ett par byxor eller sy upp en kavaj", säger hon. Foto: Frida Flodkvist

Hon gick från att hålla på med teater och musik till att bli verksam mer bakom kulisserna. I dag är Amanda Nord, 27, nyutbildad skräddare med egen ateljé.

– Jag har lärt mig lita på min egen magkänsla, säger hon.

Ateljén på Norrstrand i Karlstad kan vara lite svår att hitta. Amanda Nord hyr in sig i det kreativa kollektivet Studion, med lokaler i bottenplanet av ett hyreshus. Här boostar hon skaparkraften och hittar på lustfyllda samarbeten ihop med bland annat konstnären Anna Charlotta Rongedal och illustratören Sara Persson.

– Det är så perfekt. Jag har kollegor som jobbar med helt andra saker, så de kan se sånt som jag kanske missar. De tittar helt objektivt och tycker till om färger, former och prissättning, säger Amanda Nord.

Deras senaste idé går ut på att anordna workshops för barn och vuxna.

– Det är tänkt som en skaparverkstad. Ett sätt att träffa likasinnade, likväl som andra spelar padel, säger hon och skrattar.

Amanda Nord har nyligen avslutat arbetet med sitt examensprojekt – en kavaj i ull.
Amanda Nord har nyligen avslutat arbetet med sitt examensprojekt – en kavaj i ull. Foto: Frida Flodkvist

Scenkostymer

Amanda Nord har alltid gillat att sy, men att hon skulle göra det på heltid har inte varit givet. Redan under uppväxten i Forshaga köpte hon kläder second hand och gjorde om dem. Efter studenten gick hon en teaterutbildning på en folkhögskola i Norberg och fick upp ögonen för scenkostym.

– Sedan flyttade jag till Stockholm och jobbade som barista. Jag försökte hitta sätt att fortsätta vara kreativ på, men det var svårt att hitta forum.

Nål och tråd lades åt sidan tills hon fick hem sin farmors gamla symaskin. Då började hon sy för brinnande livet, vilket blev hennes stora kreativa utlopp.

– Jag sydde kläder åt kompisar som hade band och till kompisars kompisar. Det var skitkul och gav lätta pengar. Jag hittade på själv och lärde mig genom att kolla på Youtube, säger hon.

Ångpressen är en av Amanda Nords absoluta favoritredskap i ateljén.
Ångpressen är en av Amanda Nords absoluta favoritredskap i ateljén. Foto: Frida Flodkvist

Antog utmaningen

Efter ett år i huvudstaden erbjöds Amanda Nord 2015 en roll hos Värmlandsteatern och flyttade hem igen.

– Jag kände att jag hade hittat min grej när jag började sy igen, så jag började hjälpa till i kostymverkstaden. Jag sydde i knappar och gjorde vad som helst för att få vara med. Jag fick vara kreativ och blev bättre och bättre, berättar hon.

Strax därefter ringde Cabary och ville ha henne som kostymdesigner.

– Det kändes dumt att tacka nej, så jag antog utmaningen. Jag fick lära mig på vägen. Det var läskigt med ansvaret, men det var skitkul och blev bra. Jag lärde mig lita på min egen magkänsla, att våga prova och se var det landar, säger hon.

Att sy klart en kavaj kräver omkring två veckors heltidsarbete då mycket görs för hand.
Att sy klart en kavaj kräver omkring två veckors heltidsarbete då mycket görs för hand. Foto: Frida Flodkvist

Nu var det givet att det var skrädderi Amanda Nord ville hålla på med. Hon tackade ja till fler uppdrag som kostymdesigner och 2018 anmälde hon sig till en yrkeshögskoleutbildning i Leksand som gick på distans. I utbildningen ingick 100 veckors praktiskt arbete och under de senaste två åren har hon varit skräddarlärling hos skräddarmästaren Camilla Brolin som driver Millas Skrädderi på Hammarö.

– Jag har fokuserat på herrkläder och sytt mycket kavajer. Till våren kommer jag göra gesällprov inom herrskrädderi. Det är många moment som ingår. Man måste vara snabb och göra det snyggt och exakt. Det finns många regler att förhålla sig till.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

– Jag upplever att det finns en stor efterfrågan. Många är säkert verksamma på hobbynivå. De flesta skräddare i länet känner nog till varandra, vi är inte så många, och det är lite charmen med det. Hinner inte jag ta ett jobb kan jag hänvisa till någon annan, och vice versa. Det är trevligt och blir lite unikt.

"Egot kan sakna att stå på scen, men det är så fruktansvärt roligt att skapa något från grunden och se personen som får bära plagget växa in i rollen. Karaktären kommer till liv när alla pusselbitar faller på plats. Det händer något när de får på sig kostymen", säger Amanda Nord om teatern och rollen som kostymdesigner.
"Egot kan sakna att stå på scen, men det är så fruktansvärt roligt att skapa något från grunden och se personen som får bära plagget växa in i rollen. Karaktären kommer till liv när alla pusselbitar faller på plats. Det händer något när de får på sig kostymen", säger Amanda Nord om teatern och rollen som kostymdesigner. Foto: Frida Flodkvist

Egen design

Sedan 2019 driver hon företaget Amandas Ateljé som enskild firma, där hon bland annat syr upp plagg åt privatpersoner. Hon fortsätter även frilansa som kostymdesigner för olika teaterproduktioner.

– Min sambo och min lärare driver eget, så det kändes inte så stort och skrämmande att ta det steget. Jag har fått jättebra hjälp från Drivhuset också, säger Amanda Nord.

I framtiden drömmer hon om att kunna designa egna kläder i större utsträckning. Just nu smider hon planer ihop med Marie Hammarberg som driver Stilkontot på Instagram.

– Det ska inte vara på samma sätt som modebranschen i stort ser ut idag. Vi vill göra något hållbart och där fler människor kan känna sig representerade. När jag och Marie började bolla idéer väcktes en stor lust till att göra något av detta på riktigt. Det ska kännas att det är hantverk och kvalitet. Alla ska få möjlighet att få något skräddarsytt.

Presshästar i trä och pressdynor klädda med tyg hör till arbetsredskapen. "Presshästen är bra om man behöver pressa spetsiga hörn eller små detaljer, den kan även slå in ånga i tyget. Pressdynan används när man behöver pressa bystveck och annat som ska formas", berättar Amanda Nord.
Presshästar i trä och pressdynor klädda med tyg hör till arbetsredskapen. "Presshästen är bra om man behöver pressa spetsiga hörn eller små detaljer, den kan även slå in ånga i tyget. Pressdynan används när man behöver pressa bystveck och annat som ska formas", berättar Amanda Nord. Foto: Frida Flodkvist

Artikeltaggar

ArbeteArvikaCabaryDrivhusetFöretagandeForshagaHantverkHantverkareKarlstadLeksandMarie HammarbergModeNorbergNorrstrandStockholmStudionVärmlandsteatern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.