Vid årsskiftet kommer det att fattas ett dussin barnmorskor i kvinnosjukvården. Det motsvarar 20 procent av hela barnmorskestyrkan.
I nästa vecka ska regionen se över bemanningsfrågan igen.
Ledningen för kvinnosjukvården vill anlita bemanningsföretag som en akut lösning på barnmorskebristen.
– Det vi har gjort för att klara oss ur den här akuta krisen nu är att vi har flyttat alla barnmorskor som kan förlösa från våra andra verksamheter, men det räcker inte, säger Anna Hessel, som är verksamhetschef för kvinnosjukvården.
Larmet: "Mycket allvarlig situation" på förlossningen – kritik mot direktörenHälso- och sjukvårdsdirektören: "Jag tar det på högsta allvar"Hon säger att vid årsskiftet kommer var femte barnmorsketjänst i verksamheten att vara vakant. Det motsvarar 12–13 heltidstjänster av totalt runt 65.
Det senaste året har ungefär 20 barnmorskor slutat. Hälften av dem har gått i pension.
Konsulter utreder
Just nu gör konsulter två olika genomlysningar av kvinnosjukvården. Den ena handlar om arbetsmiljön och den andra om patientsäkerheten.
– De beräknas vara klara runt årsskiftet, säger Anna Hessel.
Under den period kvinnosjukvården har varit underbemannad har antalet rapporterade avvikelser ökat. Enligt Anna Hessel har det två orsaker. Den ena är att det faktiskt sker fler avvikelser.
– Vi har inte haft något anmälningsärende, som en lex Maria, på grund av underbemanning. Men man rapporterar ju även sådant som man ser skulle kunna ha hänt, även om det inte har hänt.
Den andra orsaken till att det skrivs fler avvikelser är, enligt Anna Hessel, att personalen fått både utbildning och ett nytt verktyg, och alltså rapporterar fler än tidigare.
Hård kritik
Tidigare i veckan skrev hon, tillsammans med biträdande verksamhetschefen Maria Gröndahl, en skrivelse till regiondirektör Peter Bäckstrand och larmade om läget. I skrivelsen uttryckte de båda också stark kritik mot hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Gjevert, som de menar inte har tagit situationen på allvar.
Vad händer nu?
– Vi måste få gehör för barnmorskebristen och den kortsiktiga lösningen att ta in extra barnmorskor via hyrbolag. Det kommer vi lämna in en ny ansökan om och den hanteras nästa vecka.
Anna Hessel säger att patienterna inte behöver vara oroliga, trots den ansträngda situationen.
– Vi löser det dag för dag. Det är ju inte riktigt tillfredsställande för verksamheten, en verksamhet behöver kunna flyta på och man ska inte behöva bekymra sig för att man är rätt bemannad från timme till timme. Men patienterna behöver inte vara oroliga i det här läget.
Bäckstrand höll möte
Efter att regiondirektör Peter Bäckstrand fick skrivelsen från kvinnosjukvårdens ledning kallade han till ett möte, som hölls på torsdagskvällen.
– Jag hade ett möte och pratade om det här med verksamhetens företrädare och med Lena Gjevert och med Petra Svedberg, som är områdeschef (för slutenvården reds anm).
Vad mynnade mötet ut i?
– Vi hade en diskussion kring det här som pågår nu. Vi har en extern konsult som tittar på verksamheten utifrån lite olika parametrar och vi ska låta den utredningen fortsätta. En sak som man lyfter fram är bemanningssituationen inom förlossningen, som oroar verksamheten mycket, och då sa vi att vi ska titta på den frågan igen kommande vecka och se om vi kan hitta någon väg framåt.
Han säger att han tar skrivelsen på största allvar.
Vill du kommentera kritiken mot Lena Gjevert?
– Den får stå för dem som har lämnat den. Jag tycker att vi har ett bra arbetssätt nu när vi fördjupar oss i det här och låter alla komma till tals.
Har det framkommit kritik mot henne från andra delar av verksamheten till dig?
– Nej, inte någon kritik som har kommit till mig på det sättet.
Peter Bäckstrand anser att arbetet med läget i kvinnosjukvården ska fortsätta hanteras inom hälso- och sjukvården, men säger att han kommer att fortsätta följa frågan.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Gjevert sa till NWT på torsdagen att hon inte känner igen sig mot den kritik som riktats mot henne, men att hon tar den på stort allvar.
Facket instämmer inte
Camilla Gustafsson är ordförande för Vårdförbundet i Värmland, som bland annat organiserar många av sjuksköterskorna och runt hälften av barnmorskorna i kvinnosjukvården.
– Vi var väldigt glada när när man bestämde sig för att göra en ordentlig genomlysning av både arbetsmiljön och patientsäkerheten, så att man inte koncentrerade sig på det ena eller det andra.
Hon säger att det är en slitsam situation för personalen och att dubbla arbetspass förekommer.
– Vi ser inte att det är någon långsiktig lösning att prata om hyrbarnmorskor, utan det kanske är en del av lösningen.
Enligt Camilla Gustafsson delar inte Vårdförbundet verksamhetschefernas kritik mot Lena Gjevert.