Hoppa till huvudinnehållet

Våga bryt köttnormen!

Publicerad:
Komiskt i all sin styggelse.
Komiskt i all sin styggelse. Foto: Henrik L Barvå

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

För ett par veckor sedan så röstade Europaparlamentet ned ett förslag om att bara matvaror som innehåller kött skall få kalla sig biff, korv och burgare. Rimligt givet dels att det vore klåfingrigt av EU, och dels för att om man kallar något för exempelvis vegokorv så torde det vara klart att det inte finns något kött däri. Däremot så skavde det rejält när jag såg ”Köttfria köttbullar” i affären nyligen. Det borde inte vara tillåtet!

En annan sak som slår mig är också det dåliga självförtroende vego-entusiasterna har när de både måste kalla sina alternativ för något som för tankarna till ursprungsrätten av kött, och att dessa måste till utseende och konsistens påminna om dessa. Varför vågar de inte bryta mot köttnormen?

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Artikeltaggar

EUEuropaparlamentetKöttproduktionLivsmedelSigneratVegetarianism