Olof, 26, investerar i växter och ormar: "Det är som aktier"

Publicerad:
Olof Guldbrandsson med rekordsticklingen som han ropade in på auktion för 17 555 kronor. Han jämför sina växtaffärer med aktiehandel. Foto: Lisa Olaison

Karlstadbaserade Olof Guldbrandsson, 26, blev rikskänd när han nyligen köpte en stickling för 17 555 kronor. Men det var inte hans första dyra, organiska investering. För honom fungerar plantor och ormar på samma sätt som aktier.

Blomstrande sticklingaffärer när plantintresset växer

Det blev stor uppståndelse när Olof Guldbrandsson budade hem en Monstera adansonii variegata för 17 555 kronor på Tradera i augusti i år. Efter 162 bud visade det sig bli den dyraste växten som sålts på auktionssajten och tv, radio och tidningar hörde av sig.

– Det var lite oväntat. Klart den var dyr, men jag tänkte att det måste finnas viktigare saker som händer i världen. Folk åker till Mallorca för dubbla summan, säger Olof Guldbrandsson.

Hur mår växten i dag?

– Den är död.

Va?

– Nej, jag skojar. Är man nervös ska man kanske inte köpa en sådan här växt. Det finns många likheter med aktier. Det är en investering. Och då finns det olika risker. Man åker inte ner för en svart skidbacke första gången man står på ett par skidor. Man det betyder inte att de som åker i den svarta backen är galna. Det är bara galet om man gör det utan tidigare kunskap.

Organisk investering

Tanken med sticklingköpet är att det ska generera intäkter. Redan nu skulle Olof Guldbrandsson kunna få tillbaka sin investering, och mer därtill.

– Som det ser ut nu kan jag ta tre nya sticklingar. Då kan jag sälja de tre för runt samma summa jag köpte den första för, och ändå ha kvar min växt. Den har heller ingen fast ränta. Jag ser inte uppgångarna procentuellt, utan i nya blad. Det är en organisk investering. Och en mycket god sådan.

Rekordsticklingen var nyligen nära att stryka med. "Jag ställde den där den inte skulle ha stått. Den hade fått bruna fläckar som jag fick klippa bort och sterilisera. Så kan det gå när man är tankspridd. Jag hann agera i tid i alla fall, och den växer som ogräs", säger Olof Guldbrandsson.
Rekordsticklingen var nyligen nära att stryka med. "Jag ställde den där den inte skulle ha stått. Den hade fått bruna fläckar som jag fick klippa bort och sterilisera. Så kan det gå när man är tankspridd. Jag hann agera i tid i alla fall, och den växer som ogräs", säger Olof Guldbrandsson. Foto: Lisa Olaison

Hittills har han planterat om sticklingen en gång. I övrigt handlar skötseln bara om att vattna lagom mycket. Nu är planen att bara låta den växa och frodas.

– När jag behöver pengar kan jag ta en stickling. Men tills vidare får den stå där den står. Skulle jag få ett kanonerbjudande kan jag tänka mig att sälja den.

Har du köpt fler dyra sticklingar?

– Ja, jag har köpt fyra likadana. Den har en mutation som gör att den får vitt i sig. Det är egentligen inget ovanligt för en växt. Men just den här arten har hållit ett bra pris. Då blir den automatiskt svårköpt. Det är inte vem som helst som vill lägga de pengarna på en växt.

Hur mycket handlar du med växter?

– Jag håller mig inom Skatteverkets ramar för hobbyverksamhet.

Skulle det gå att leva på daytrading med växter tror du?

– Kanske. Allt handlar om din huvudinvestering. Investerar du 200 000 i dyra växter har du en bra samling snart. För mig är det en av flera inkomstkällor. Jag försöker hålla allt inom ett intressespann och hitta möjligheter till intäkter inom det jag är intresserad av. Då behöver jag inte anstränga mig. Det sker för att det är roligt, inte för att jag måste.

Olof Guldbrandsson driver företaget Allgreen Hydrofarming.
Olof Guldbrandsson driver företaget Allgreen Hydrofarming. Foto: Peter Bäcker

Sällsynt ormsamling

Olof Guldbrandsson driver företaget Allgreen Hydrofarming som sysslar med odling i vatten. Vid sidan av handlar han alltså med växter, men även aktier och ormar.

– Jag har en ganska sällsynt samling av olika typer av ormar. Jag har 16 stycken. Det är en samling som tagit en livstid att få ihop. Jag avlar på dem, så det är en hobby som genererar pengar. Det finns ödlor som går för flera hundratusen.

Oj.

– Jag har en hona av en orm jag köpte i Tyskland för två år sedan. Den är bra mycket dyrare än sticklingen. Nu ska jag bara försöka få tag på en hane.

Han poängterar att han inte är känslomässigt investerad i varken växterna eller ormarna. De är helt enkelt investeringar.

– Annars blir man trasig när det går dåligt. Det går inte att låta en förlust påverka en för mycket, då kanske man inte tänker klart.

Hur hinner du med allt?

– Jag är 26 och börjar bli gråhårig. Om jag hade mindre att göra hade jag nog haft färg kvar. Jag tränar ju thaiboxning också. Det är fullt upp!

Varför ska man investera i växter?

– Det är väldigt trevligt. När man kommer in i att sköta om något som lever så är det lite meditativt nästan. En form av mindfulness. Det tror jag många har insett nu det senaste halvåret. Det är inte så svårt om man lägger ner sig. Och har man en dyr växt så bryr man sig. Då lär man sig och förstår att det är kul.

Intresset för växter blomstrar, enligt Olof Guldbrandsson.
Intresset för växter blomstrar, enligt Olof Guldbrandsson. Foto: Peter Bäcker

Hur ser marknaden ut?

– Den blomstrar. Intresset har verkligen ökat. Coronapandemin har säkert med det att göra, att folk är hemma och kanske letar efter nya hobbies. Jag har hållit på med det här länge. Det är kul att andra också hoppar på det.

Har du några tips till den som är sugen på att börja?

– Köp inte en växt för 17 555 kronor till en början. Börja smått och lär dig ta sticklingar. Köp en halvdyr växt och lär dig ta hand om den. Köper du en billig garderobsblomma är risken att du inte bryr dig. Det klassiska är en Monstera deliciosa med lite vitt i sig. En sådan stickling brukar gå för mellan 500 och 1 000 kronor, beroende på hur mycket vitt den har i sig. Sedan någon månad senare kan man sälja en och investera i en ny stickling. Leta upp en annan fin växt, så har man två helt plötsligt.

Artikeltaggar

AktierAuktionerBlommorDjur och naturHandelInvesteringarKarlstadNäringslivOdlingOlof GuldbrandssonOrmTraderaVäxter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare