Hoppa till huvudinnehållet

Med hopp om maktskifte

Publicerad:
NWT Ledarredaktion
henrik.l.barva@nwt.se
Vissnar de ut ur riksdagen?
Vissnar de ut ur riksdagen? Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Såväl Miljöpartiet som Liberalerna skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag, och det skulle ge oppositionspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna en majoritet. I alla fall enligt den opinionsmätning som presenterades av SVT/Novus i torsdags. Även andra väljarundersökningar de senaste dagarna ger liknande resultat. Trenden är tydlig och den ger hopp ett kommande maktskifte, men det är lång väg kvar.

Med 3,9 procent i Novus hamnar MP under riksdagsspärren, liksom L med sina ynka 2,7 procent. De skulle ge Socialdemokraterna, Vänstern och Centern 45,6 procent, och M, KD och SD 46,4 procent, motsvarande 176 mandat. Även i Demoskop ligger MP under spärren. Sifo gav dem i går dock 4,2 procent och skulle i den mätningen rädda kvar Löfvenregeringen. Men den lever onekligen farligt och statsministern riskerar allvarligt att se sitt regeringsunderlag dunsta bort.

Vänsterpartiet går starkt och tar många väljare från MP, men det hjälper ju inte vänsterblocket som helhet. Krisen i det gröna lägret torde vara ytterst kännbar nu när de samtidigt går in i en strid om vem som skall bli nytt kvinnligt språkrör efter Isabella Lövin. Åtta har anmält sin kandidatur, men ingen av dem är direkt känd för den breda allmänheten och kommer därför att få svårt att sätta något större avtryck i opinionen. Trots en del sakpolitiska segrar på sistone så vill det inte lyfta. Det kan ju helt enkelt vara så att väljarkåren inte är så förtjust i dessa segrar.

Liberalernas problem är ännu större och de ligger nu konstant så pass lågt i alla mätningar att en upphämtning blir svår. Ligger man länge under 3 procent så kan en sympatisör börja ifrågasätta om inte en röst inte vore bortkastad. Det gäller i än högre grad för stödröstare. Det finns ju ingen anledning för en borgerlig väljare att rösta på ett parti som släpper fram och är stödparti åt en rödgrön regering. Några stödröster från vänsterblocket kan de under alla omständigheter inte räkna med.

Som Landskronas sympatiske kommunalråd Torkild Strandberg (L) sade till SVT Nyheter: "Det upplevs som att vi är otydliga i regeringsfrågan och vem vi kommer peka på som statsminister i nästa val. Så länge den osäkerheten finns kvar tror jag att vi kommer se opinionssiffror som påminner om dagens." Så skall L ha skuggan av en chans så måste de lämna januariöverenskommelsen så snart det bara går.

M befäster sin roll som största oppositionsparti medan SD står och stampar. Detta trots att migrationspolitiken och brottsligheten är stora frågor just nu, vilket bådar gott för framtiden. Ändå kunde man önska sig bättre siffror för oppositionen, givet att regeringspartier brukar knappa in opinionsmässigt ju närmare ett val vi kommer. När regeringen ständigt gör bort sig och står handfallen så borde det betyda större stöd för dess motståndare, så det gäller för den borgerliga oppositionen att ligga i.

Artikeltaggar

CenterpartietDemoskopIsabella LövinKristdemokraternaLandskronaLedareLiberalernaMiljöpartietModeraternaNovusSifoSocialdemokraternaStefan LöfvenSverigedemokraternaVänsterpartiet