Hoppa till huvudinnehållet

Långflons stormarknad: "Vi varslar ingen personal än"

Publicerad:
Tre av de anställda på Långflons stormarknad: Cecilia Konradsson, Michael Werner och Robert Sundström.
Tre av de anställda på Långflons stormarknad: Cecilia Konradsson, Michael Werner och Robert Sundström. Foto: Morgan Bäckvall

Siffrorna över antalet coronasmittade i Värmland fortsätter att slå hårt mot Långflons stormarknad på grund av de norska reserestriktionerna.

NWT var på plats under lördagen. Det fanns nästan inga kunder i butiken. Parkeringen var öde.

– Vi varslar ingen personal, inte i dagsläget, säger delägaren Kjell Skjaerstad.

Antalet fall av konstaterad covid-19 i Värmland ligger långt över det som norska Folkhelseinstituttet satt som gräns, som nu höjts från 20 till 25 fall per 100 000 invånare, under en tvåveckorsperiod.

– Det hjälper ju inte. Som det är nu ligger Värmland på över 250. Vi kommer inte kunna få öppna vecka 48 heller. Men nu får vi se hur det blir vecka 50, säger Kjell Skjaerstad, delägare.

Långflons stormarknad gapar öde och tom.
Långflons stormarknad gapar öde och tom. Foto: Morgan Bäckvall

Öppet och tomt

Parkeringen gapar öde och tom på Långflons köpcenter. Inne på köpcentret ser man nästan bara personal. Det är för dagen tre som jobbar och de går liksom samtliga 20-talet anställda på korttidspermittering med 60 procent.

– Det är faktiskt deprimerande att det är så lite med kunder. Det blir väldigt långa arbetsdagar, säger Michael Werner, från Munkfors.

Annat brukar det se ut under högsäsong.

Som inför rallycross-VM i Höljes.

– Vi är ombud för Systembolaget och jag tror nästan att vi slog rekord med beställningar inför rallycrossen 2019. Det kom 80 pallar. Det fanns till med kunder som själva skulle ha en halv pall och bad om att få låna palltrucken, säger Robert Sundström, från Deje.

Det blir långa dagar för personalen på Långflons stormarknad.
Det blir långa dagar för personalen på Långflons stormarknad. Foto: Morgan Bäckvall

Social distansering är inga problem som läget ser ut nu i Långflon. När NWT:s reporter övervägde några inköp fanns ingen annan kund i butiken. Många varor med kort datum var rabatterade.

– Man får göra det bästa av arbetsdagen. Vad ska man göra, resonerar Cecilia Konradsson från Letafors.

Inte en kund på parkeringen vid middagstid under lördagen.
Inte en kund på parkeringen vid middagstid under lördagen. Foto: Morgan Bäckvall

För Kjell Skjaerstad och de andra delägarna lever ovissheten om när gränsen öppnar igen.

– Det har varit lika dåligt med folk varenda dag. Torsdag och fredag lite mera, då de kommer och hämtar system-varor.

– Vi får hoppas och tro att värmlänningarna följer de nya restriktionerna. Man kan hoppas på att siffrorna över antalet smittade i Värmland går ned på grund av dem, säger Kjell Skjaerstad och fortsätter:

– Vi försöker bita ihop och vi tog lån. Vi lever på det ännu. Vi har inte tänkt varsla om uppsägning än. Jag vill personligen bara tänka två veckor åt gången.

Artikeltaggar

CoronavirusetKjell SkjaerstadLångflonLångflons shoppingcenterNyheterTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.