Blomstrande sticklingaffärer när plantintresset växer

Publicerad:
Sandra Nyberg i Grums och Björn Johansson i Säffle är några av värmlänningarna som handlar med växter som hobby. Foto: Privat

Allt fler ser möjligheten att tjäna lite extra på sina växter. På Tradera har det hittills i år sålts sticklingar för över 20 miljoner kronor. Sandra Nyberg i Grums säljer palettblad mest för att slippa slänga dem. Björn Johansson i Säffle handlar med änglatrumpeter för att kunna köpa fler ovanliga plantor.

Olof, 26, investerar i växter och ormar: "Det är som aktier"

– Sticklingtrenden är stark i Värmland. I år har försäljningen av sticklingar i länet ökat med 70 procent mellan januari och oktober jämfört med samma period 2019, berättar Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

25 sticklingar byter ägare varje dag i Värmland via auktionssajten. Det som ökar mest är gröna växter, speciellt Monstera och Hoya. Hittills i år har det sålts sticklingar för över 20 miljoner kronor via Tradera nationellt och slutpriserna ligger på rekordnivåer. Flera sällsynta Monstera-sticklingar har stigit ordentligt i pris och går i dag för över 10 000 kronor styck.

Sofia Hagelin, presschef på Tradera.
Sofia Hagelin, presschef på Tradera. Foto: Tradera

Överlag exploderar intresset för att handla begagnat. Den totala försäljningen på Tradera har ökat med 27 procent i Värmland i år mellan januari till och med oktober jämfört med samma period förra året. Mest ökar försäljningen inom kategorin hem och hushåll.

– Det beror delvis på att sticklingar faller under den här kategorin, och det har vuxit kraftigt. Men heminredning i övrigt har också gått väldigt starkt i år. Många spenderar mer tid hemmavid och har kanske därför mer tid och lust att uppdatera hemmet. Detta sammanfaller med ett växande intresse för vackra äldre saker och med en tilltagande känsla av att man inte behöver köpa nytt, nytt, nytt. Att handla begagnat är bättre för både planet och plånbok, säger Sofia Hagelin.

Ökat samlarintresse

Bryter man ut vad som trendar mest på auktionssajten i Värmland just nu märks ett ökat hobbysug och samlarintresse i topp-tio-listan.

– Vi kan se att rogivande hobbies som fiske eller att samla på saker som frimärken, serietidningar eller samlarbilder har ökat i popularitet. Och nu verkar även männen börja inse möjligheterna med att köpa och sälja kläder second hand, säger Sofia Hagelin.

Serietidningar och växter säljer bra på Tradera just nu.
Serietidningar och växter säljer bra på Tradera just nu. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Inom keramik och porslin märks ett nyväckt intresse för Höganäs klassiska mugg Collection av Marie-Louise Hellgren och Louise Adelborgs Swedish Grace.

– Även Stig Lindberg, Wilhelm Kåge, Lisa Larson och Carl Harry Stålhane ökar i popularitet. Bland utländska porslinsformgivare sticker Ulla Procopé ut, som arbetade för Arabia under 50- och 60-talet. Hennes folkkära serviser Valencia och Ruska är just nu hett eftertraktade på Tradera, säger Sofia Hagelin.

Lågsäsong

Det är inte bara på Tradera som försäljningen ökar. På Facebooks Marketplace går affärerna strålande och många värmlänningar säljer av sina begagnade prylar och växter utan att betala annonskostnad.

På Marketplace i Värmland dominerar palettbladen i kategorin växter. Där ligger priset på sticklingar oftast runt 20-40 kronor styck. Sandra Nyberg i Grums är en av säljarna som bland annat erbjuder palettblad av sorten China rose.

– Det börjar bli lågsäsong så jag har inte så mycket ute nu. Många vill att man skickar växterna, men de klarar inte kylan så bra under frakt, säger hon.

Sandra Nyberg i Grums har så många palettblad att hon börjat sälja sticklingar för att slippa slänga några växter.
Sandra Nyberg i Grums har så många palettblad att hon börjat sälja sticklingar för att slippa slänga några växter. Foto: Privat

I hemmet trängs sorterna Lemon and lime, Dipped in whine, Merlins magic och Red pin med en rad andra palettblad. Hennes dyraste planta är en Mariposa som kostade 500 kronor.

– Det finns palettblad som kostar uppemot 5 000 kronor. Jag har en massa fröisar också. När man får blom på paletterna kan två olika sorter stå bredvid varandra och så gnider man blommorna mot varandra så de pollinerar. Då blir det en mix som det kan bli vad som helst av, berättar Sandra Nyberg.

"Inga stora pengar"

Det började med att hon fick två plantor av sin mormor och under de senaste sex åren har intresset utvecklats. Hon är med i flera Facebookgrupper för palettbladsentusiaster och i somras började hon sälja sticklingar, mest för att behovet av plantor inom familjen och bekantskapskretsen började bli mättat.

– Jag har gett sticklingar till alla på gatan och folk i mina träningsgrupper. Nu säljer jag för att bli av med det. Paletter förökar sig snabbt och det är lätt att ta sticklingar. Det blir inga stora pengar, men jag tycker inte om att slänga.

Palettbladen växer fort och i somras syntes inte Sandra Nyblad bakom några av bjässarna som stått utomhus.
Palettbladen växer fort och i somras syntes inte Sandra Nyblad bakom några av bjässarna som stått utomhus. Foto: Privat

Är det många intresserade?

– Ja, det är det verkligen. Jag driver även träd av mina paletter och när jag friserar dem kan det bli 30-40 sticklingar. Då blir jag av med dem direkt för det är så många som vill köpa.

Ovanliga sorter

Björn Johansson i Säffle säljer just nu sticklingar av bladkaktus och två olika sorters änglatrumpet.

– Jag både säljer och köper. Jag har köpt mycket änglatrumpeter och har nog ett tiotal hemma nu. De är maffiga. Jag odlar ganska mycket och gillar växter överlag, säger han.

Björn Johansson i Säffle gillar utmaningen med att hitta allt ovanligare växtsorter.
Björn Johansson i Säffle gillar utmaningen med att hitta allt ovanligare växtsorter. Foto: Privat

Den största anledningen till att han fortsätter odla sitt intresse är utmaningen med att hitta allt ovanligare sorter.

– Har man snöat in på en speciell växt har man egentligen inget annat val än att importera från utlandet, det har jag gjort någon gång, eller att hitta sticklingar i specifika Facebookgrupper. För det finns inte så mycket variation hos de stora blomsterbutikskedjorna.

Hur går affärerna?

– Det är olika beroende på årstid. Änglatrumpeter säljer bra. Lägger man ut en annons kan man ha 30 köpare på kö inom ett dygn. Man kan få betala 1 000 kronor för en liten stickling änglatrumpet. Tar man då själv sticklingar kan man kanske gå jämnt ut. Jag brukar annonsera i olika odlingsgrupper på Facebook där jag vet att det efterfrågas och finns ett stort intresse. Eller så ger jag bort växter till släktingar så jag får plats med något annat. Man tjänar inte så mycket för man köper ju ofta något nytt för det man får in. Man köper dyrare och mer. Hobbyn måste utvecklas.

En av Björn Johanssons änglatrumpeter.
En av Björn Johanssons änglatrumpeter. Foto: Privat

Artikeltaggar

AuktionerBlommorDjur och naturFacebookGrumsHandelInredningKeramikOdlingSäffleTraderaVärmlands länVäxter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare