Hoppa till huvudinnehållet

Så vill S rädda grundsärskolan i Ekshärad

Publicerad:
Tomas Pettersson oppositionsråd (S), Lena Ljung, arbetsplatsombudsansvarig Kommunal och Eva-Lena Hagman ordförande Kommunal
Tomas Pettersson oppositionsråd (S), Lena Ljung, arbetsplatsombudsansvarig Kommunal och Eva-Lena Hagman ordförande Kommunal Foto: Privat

S lägger fram ett eget budgetförslag på kommunstyrelsen på måndag för att rädda kvar grundsärskolan på Kyrkhedens skola i Ekshärad. Bland annat vill partiet förhandla ner kostnaden för Svenska rallyt.

Som NWT rapporterat tidigare är Socialdemokraterna emot OR:s budgetförslag som klubbats igenom av budgetkommitteén. Enligt förslaget ska grundsärskolan på Kyrkhedens skola i Ekshärad avvecklas och samlokaliseras till Älvstranden bildningscenter (ÄBC) från och med läsåret 2021-2022. På det sättet sparas 900 000 kronor på årsbasis.

–Då har man heller inte tagit upp kostnader för resor fram och tillbaka som barnen kommer att få göra kanske tillsammans med lärare eller en resurs, säger oppositionsrådet Tomas Pettersson (S).

I onsdags hade S fullmäktigegrupp möte där de kom fram till andra besparingsförslag för att rädda grundsärskolan.

Ett besparingsförslag är att ta bort kostnaden på cirka 400 000 kronor för att anställa en plankonsult som ska jobba med att ta fram ett nytt särskilt boende och det nya Teknikhuset.

– Den kostnaden tycker vi ska läggas i investeringsbudgeten istället, säger Tomas Pettersson.

Svenska rallyt

Det andra sparförslaget gäller Svenska rallyt.

– De har ju dragit ner år för år i Hagfors. Idag är det sagt att vi ska ha minst två sträckor. Vi betalar totalt 450 00 kronor för detta och då ingår även Klarälvsstafetten. Där ser vi att vi kan förhandla ner summan med 100 000 kronor. Då räcker det till grundsärskolan.

Så nu har S gjort ett eget budgetförslag för 2021.

För 2022 är S ännu inte klara med hur man ska kunna finansiera grundsärskolan i Ekshärad.

– Men om man tittar på Svenska rallyt kan man definitivt kapa mer än 100 000. 2022 kanske det inte ens blir något rally.

Oro över avveckling

Många har också hört av sig till S om den oro de känner över att särskolan i Ekshärad planeras att avvecklas

– Lärarna i Kyrkheden har även gjort en namnlista som de lämnat till kommunstyrelsen. Det är ju det att barnen ska behöva fraktas så långt som många vänder sig emot. Personalen som finns där behövs ju också i andra verksamheter på skolan, säger Tomas Pettersson.

Vill öronmärka pengar

Det finns ytterligare en förändring som S vill göra. Regeringen har gjort en satsning på 4 miljarder till äldreomsorgen. Härifrån får Hagfors kommun cirka 6,5 miljoner i bidrag. En del av pengarna kommer bland annat användas till att öka bemanningen på särskilt boende.

– Men sedan är det 4,7 miljoner kvar. Om inte pengarna används kommer de att gå in i resultatet och fylla de hålen som finns. Det är ju inte syftet med pengarna. Vi vill att pengarna öronmärks i budgeten till äldreomsorgen och förbättrar villkoren för de som jobbar där. Tillsammans med Kommunal vill vi att det ska jobbas med att få fram hälsosamma scheman. Vi tycker också att det är arbetstagarparten Kommunal som ska vara med och bestämma vad pengarna ska användas till, säger Tomas Pettersson.

– Arbetsmiljön är under all kritik på sina ställen och just nu när vi har covid-19 och hög smittorisk står personalen nästan på varandra. De behöver större lokaler. Vi tycker i första hand att man ska se över arbetsplatsernas behov innan det läggs miljoner på nya projekt. Det finns mycket som behöver åtgärdas i den här kommunen. Det är bra om det inte är en ensidig dialog vad pengarna ska användas till så att det inte bestäms över våra huvuden, säger Kommunals ordförande Eva- Lena Hagman.

S har skickat ut sitt budgetförslag till alla partier inför kommunstyrelsen på måndag.

Ledamöterna kommer att få rösta på de båda budgetförslag som finns.

Artikeltaggar

Älvstranden bildningscentrumEkshäradEva-Lena HagmanHagforsKyrkhedens skolaPolitikSocialdemokraternaTomas Pettersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.