Hoppa till huvudinnehållet

Premiärtändning av ny trygghetsbelysning i Vasalunden

Publicerad:
Vasalunden på Herrhagen har fått ny utomhusbelysning.
Vasalunden på Herrhagen har fått ny utomhusbelysning. Foto: Christer Wik

I dag är det premiärtändning av den nya belysningen i Vasalunden på Herrhagen och inom kort även runt Sundstatjärn.

Efter en medborgardialog vintern 2018 om var Karlstadsborna kände sig otrygga i utemiljön fick man in 5 592 synpunkter, varav 55 procent handlade om belysning. De områden som flest pekade ut som otrygga på grund av avsaknaden av belysning var Sundstatjärn och Vasalunden på Herrhagen.

– Vi kände att det var viktigt att lyssna på medborgarna och försöka motverka den upplevda otryggheten på de här populära platserna. I Vasalunden har vi satt upp 14 nya belysningsstolpar och runt Sundstatjärn byter vi ut belysningen inom kort, säger verksamhetsutvecklare Linda Keller som ansvarade för medborgardialogen.

För belysningen i Vasalunden skriver kommunen i ett pressmeddelande att man har valt en specialkulör och höjden på belysningen är anpassad för att ge en fin upplevelse av parken.

Belysningen runt Sundstatjärn gjordes år 2010, men trots det upplevde många att det var för mörkt på platsen. Genom medborgardialogen kom man fram till att belysningen var för svag och den ska nu göras om.

Andra platser som nämndes som otrygga på grund av för dålig eller ingen belysning är i inre hamn intill Löfbergsskrapan, runt Karlstads Teater och mellan Gruvlyckan och Biltema. Samtliga platser har fått ny belysning.

Artikeltaggar

GatubelysningHerrhagenSamhälleSundstatjärn

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.