Hoppa till huvudinnehållet

Karlstad stänger badhusen – begränsar i Mariebergsskogen

Publicerad:
Sundstabadet och badhuset i Vålberg stängs nu för allmänheten.
Sundstabadet och badhuset i Vålberg stängs nu för allmänheten. Foto: Helena Karlsson

Karlstads kommun gör nu en rad förändringar med anledning av coronapandemin och de skärpta råden.

Bland annat stänger badhusen och idrottshallarna för allmänheten.

Det införs också begränsningar i Mariebergsskogen.

Kommundirektör Ulf Nyqvist konstaterar att coronautvecklingen i samhället går åt fel håll.

– Vi har fått lokala råd och gått igenom vad vi kan göra för att bryta den här trenden. Vi har verksamhet som behöver stängas och verksamhet som behöver vara öppen, säger han.

Kommunen har beslutat att stänga Sundstabadet och badhuset i Vålberg för allmänheten.

Det blir också fler förändringar.

Mariebergsskogen

Stadsbiblioteket kommer att ha öppet, men med maximalt 50 besökare samtidigt. Filmvisningarna ställs in på biografen Arenan.

Utställningen och kaféet i Naturum i Mariebergsskogen stängs. Det gör även inomhusaktiviteterna i Lillskogen.

– Det blir en hel del begränsningar i Mariebergsskogen, säger Ulf Nyqvist.

Uno, Ungdomens hus, stängs. Fritidsgårdarna är öppna för barn som är födda 2005 och senare.

– Det görs begränsningar i antalet deltagare i aktiviteterna, säger Kristin Idskog, kultur- och fritidsdirektör.

– Vi vill passa på att uppmana till ett ökat vuxenansvar nu när vi inte kan ta emot barn och unga i den omfattning vi normalt gör. Vi måste hjälpas åt att skapa meningsfull fritid för våra unga trots restriktionerna.

Allmänhetens åkning

Allmänhetens skridskoåkning begränsas till vardagar på Tingvalla isstadion. Idrottshallarna stängs för allmänheten, men är öppna för kommunal verksamhet, elit och barn födda 2005 och senare.

– Samtliga omklädningsrum, bastu och allmänna rum i kommunens lokaler stängs, säger Kristin Idskog.

Äldreboendena kommer fortsatt att vara öppna för besök.

– Vi har besöksvärdar som tar emot anhöriga som vill besöka sina äldre. Då får de skyddsutrustning som man ska använda i samband med besöket, säger Ulf Nyqvist.

Folkhälsomyndigheten meddelade de skärpta råden för Värmland under torsdagen.

– Man kan säga att det är inskränkningar av vardagen som vi inte sett förut någon gång. Men alla förstår varför. Det berör alla, var och en av oss i Karlstad, i vardagen, i arbetet och på fritiden, säger kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M).

Kontaktcenter och kommunens receptioner kommer att vara öppna, men Karlstadsborna uppmanas att använda digitala kanaler för kontakt.

Inom förskola och skola är en rad åtgärder redan gjorda.

Skoldirektör Maria Kjällström säger många hör av sig till kommunen och vill ha mer detaljerad information när fall bekräftats på en skola, till exempel om det är en elev eller personal som smittats.

– Men vi kan inte berätta om hälsouppgifter som rör en enskild individ. Vi förstår att vi kan uppfattas som otydliga när vi inte kan svara på det. Däremot får rektor tillgång till den fakta som behövs för att kunna fatta beslut.

– Skulle det finnas skäl att stänga en skola för att det finns tecken på klustersmitta så är Smittskydd och Region Värmland inkopplade i det och kommer att ge oss råd och hjälpa oss att fatta det beslutet, säger Maria Kjällström.

Artikeltaggar

CoronavirusetKarlstadKarlstads kommunKarlstads kommunKristin IdskogMaria KjällströmMariebergsskogenNaturumNyheterPer-Samuel NisserSundstabadetUlf NyqvistVålberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.