I början av den andra vågen

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Tom krog i coronans spår.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Under gårdagen kom det inte oväntade beskedet att också Värmland får nya och hårdare coronarekommendationer. Till en början är det tänkt att de skall gälla i fyra veckor, men då vi är i början av virusets andra våg så är tyvärr sannolikheten stor att vi får leva med dem under den kommande vintern.

På bara ett par veckor så har smittspridningen tagit fart igen. Den stora nedgång vi såg under sommaren och i början på hösten närde ett visst hopp om att vi nalkades slutet. Detta trots att det redan i våras varnades för att det kunde komma en andra våg, vilket är tämligen vanligt när det gäller virussjukdomar. Influensor kommer och går varje år, och vi talar också om förkylningssäsonger.

Varför det är så kan diskuteras och problemet med Covid-19 är att det är ett nytt virus som vi vet ganska lite om, även om vi lärt oss en del bara sedan i våras. Immunologen Henrik Brändén, som förtjänstfullt brukar folkbilda på sociala medier, skriver i nättidskriften Kvartal (11/11) att sannolikheten är stor att smittspridningen beror på luftfuktigheten. Viruset trivs bättre i torrare luft, och det är precis vad vi har nu och kommer att ha under de kommande månaderna. Det är lite kontraintuitivt men luftfuktigheten är faktiskt högre under en varm sommardag än en kall och regnig novemberdag.

Det verkar alltså rätt troligt att oavsett vad vi gör så kommer smittspridningen att bestå. Men det får förstås inte avhålla oss från att göra vad vi kan för att begränsa den så gott det går – "platta ned kurvan" som vi pratade om i våras, så att inte sjukvården överbelastas och för många smittas för snabbt. Då måste vi hålla i den sociala distanseringen, hur påfrestande det än är. Därav de skärpta råden och rekommendationerna för Värmland, som nu också gäller i 18 av 21 regioner i landet.

Det handlar bland annat om att vi bör avhålla oss från att besöka platser med mycket folk och inte företa onödiga resor inom och utom länet. Det återstår att se hur detta kommer att inverka på julfirandet, och dessvärre ligger det ju i tangentens riktning att det till stora delar lär få ställas in, ungefär som det blev med påskfirandet. Viruset tar ju inte julledigt.

I onsdags kom också beskedet från regeringen om att alkoholförsäljning på landets krogar och restauranger inte får äga rum efter klockan 22.00. Det kommer att bli ett hårt slag mot en redan hårt ansatt bransch, och här måste regeringen gå in med särskilda stöd om man inte vill ta död på en hel näringsverksamhet. Folkhälsomyndigheten har annars varnat mycket för att smittspridning mer sker i privata miljöer, så frågan är hur detta kommer att slå. Om folk festar mer hemma blir ju åtgärden kontraproduktiv, även om man säger åt folk att de skall låta bli.

Överhuvudtaget har det varit en del senfärdighet och velande kring rekommendationerna. Man släppte på besöksförbudet på äldreboenden först nyligen, när de kunnat vara öppna under den lindriga sommaren. Likaså höjdes nyligen gränsen för allmänna sammankomster från 50 till 300, något som Folkhälsomyndigheten nu ångrar.

Att man nu också nått kapacitetstaket när det gäller tester visar på att man trots att man haft ända sedan i våras på sig, så har man inte lyckats täcka upp för ett förväntat ökat behov. Och det kommer snarare att öka under de kommande månaderna.

Det börjar kännas tröttsamt, men uppmaningen om att hålla i, håll ut och håll avstånd gäller fortfarande!

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.