Än så länge kan de som jobbpendlar från Sverige till Norge fortsätta att göra det trots att smittan har stigit kraftigt i Värmlands län.
– Men reglerna ses hela tiden över, säger smittskyddsdirektör Frode Forland.
Och nu har statsminister Erna Solberg satt ner foten mot de som mobbar svenskar i Norge.
Många värmlänningar pendlar till arbeten i Norge och dessa har sedan i somras fått testa sig för covod-19 vid de teststationer som satts upp på den norska sidan av gränsövergångarna.
De som dagpendlar eller gör det återkommande inom en tiodagarsperiod får fortsätta med detta om de testar sig minst var sjunde dag.
Det nya från den 9 november är att de måste testa sig den första dagen de kommer till Norge och därefter var sjunde dag om det är åtta, nio eller tio dygn sedan de senast blev testade.
Det faktum att smittan i Värmlands län har stigit kraftigt påverkar inte jobbpendlingen. Den låg på torsdagen på 234 smittade per 100 000 invånare den senaste tvåveckorsperioden, långt över Norges gräns på 25 (höjd från 20) per 100 000 invånare från att ha en normalöppen gräns.
Påverkas inte
– Nej, jobbpendlarnas undantag från gränsreglerna påverkas inte av det. Undantag från detta även personer som är helt nödvändiga från att upprätthålla samhällskritiska funktioner.
– Däremot måste alla andra som reser in i Norge på arbetsuppdrag från ett land med stor smittspridning, så kallade röda land, visa upp ett negativt coronatest som är maximalt 72 timmar gammalt.
– De måste sedan sitta i tio dagars karantän, säger Maria Jahrmann Bjerke, statssekreterare i Helse- og omsorgsdepartementet.
Detta gäller även privatpersoner från Sverige som vill besöka släkt och vänner i Norge.
Ökad oro
Vid Grensetjänsten i Morokulien märker man av en ökad oro från de värmlänningar som jobbpendlar till Norge.
– De undrar om deras undantag som de har kommer att fortsätta gälla, säger rådgivaren Katharina Hagerud.
Inga förändringar kring detta har ännu beslutats.
– Men reglerna ses hela tiden över med tanke smittspridningen som ökar kraftigt i hela Europa. Läget i Sverige är oroande och de höga talen kan bero på att smittan där kan ha legat kvar under sommaren.
– De svenska pendlarna är väldigt viktiga både inom den norska sjukvården och industrin, säger smittskyddsdirektör Frode Forland.
Han konstaterar att även Norge ser stora lokala utbrott, bland annat i Oslo och Bergen.
– Vi är på avgörande punkt i smittspridningen och måste ha hårda regler för att få stopp på den.
"Verkligen inte okej"
På den norska regeringens presskonferens på fredagen tog statsminister Erna Solberg upp de problem med mobbning som svenska pendlare har upplevt på sina arbetsplatser.
Detta är något som riksdagsman Kjell-Arne Ottosson (KD) tog upp med henne på Nordiska rådets senaste möte.
– Detta är verkligen inte okej att någon påstår att man sprider smitta. Vi ska inte hänga ut folkgrupper på det här sättet, säger Erna Solberg.