Hoppa till huvudinnehållet

Stor ökning av coronafall i Dals-Ed

Publicerad:
Den allmänna smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka, vilket också märks i Dalslandskommunerna. Vecka 45 registrerade 70 nya fall, jämfört med 45 föregående vecka.
Den allmänna smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka, vilket också märks i Dalslandskommunerna. Vecka 45 registrerade 70 nya fall, jämfört med 45 föregående vecka. Foto: Tony Welam

Smittspridningen av covid-19 i Västra Götalandsregionen fortsätter att öka och någon avmattning syns ännu inte till. I Dalsland är det i Dals-Ed som den största ökningen sker. Vecka 45 registrerades 27 nya fall, vilket är 18 fall fler än veckan innan.

– Stanna hemma så långt möjligt, undvik möten och besök på köpcentrum. Smittan ökar, antalet svårt sjuka ökar och allt fler behöver sjukvård. För att minska smittan måste vi alla följa de skärpta allmänna råden! säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Under vecka 45 konstaterades 4 069 nya fall i Västra Götaland, vilket är 1 087 fler än vecka 44.

Fram till och med den 11 november kl. 14:00 hade totalt 31 151 personer i Västra Götaland testats positivt för covid-19.

Ökningen märks också bland Dalslandskommunerna som har 70 registrerade nya fall, jämfört med 45 föregående vecka.

Störst ökning

Största ökningen sker i Dals-Eds kommun där det under förra veckan rapporterades om 27 nya fall, vilket är 18 fall fler än veckan innan.

I Färgelanda kommun har antalet fall också ökat snabbt. Under vecka 45 registrerades 16 nya fall, vilket är 15 fler fall än vecka 44.

I Åmål har fem nya fall konstaterats under vecka 45 och i Mellerud tio nya fall.

Enda kommunen i Dalsland där man märker av en minskning är Bengtsfors kommun. Under förra veckan konstaterades 12 nya fall, vilket är fyra fall färre än veckan dessförinnan.

– Förändrat beteende är vår största chans att hejda smittan. Vi måste ta vårt ansvar. Det är nu var och en av oss har möjlighet att göra skillnad, säger Thomas Wahlberg.

Fler behov av vård

Även behovet av sjukhusvård för covid-19 ökar.

Den 12 november kl. 10:00 fanns det totalt 171 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 25 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen, vilket är betydligt fler än för bara några dagar sedan.

Inom NU-sjukvården (Näl och Uddevalla sjukhus) vårdas 16 personer för covid-19, varav tre personer på IVA.

Artikeltaggar

ÅmålBengtsforsCoronavirusetDalslandFärgelandaIVAMellerudNälNU-sjukvårdenNyheterThomas WahlbergVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.