Skellefteå bröt trista trenden

Ishockey
PUBLICERAD:
Adam Wilsby gjorde sitt första SHL-mål när Skellefteå vann mot Växjö. Arkivbild.
Foto: Erland Segerstedt/TT
Skellefteå lyckades bryta sin fem matcher långa förlustsvit när man besegrade ett coronadrabbat Växjö med 4-2. Matchvinnare blev backen Adam Wilsby som gjorde 3-2, hans första SHL-mål i karriären.

Viruset fortsätter att spöka bland SHL-lagen. En Växjöspelare var borta sedan tidigare och lagom till avresan till Skellefteå kom positiva testsvar från två till. Bara nio forwards fanns att tillgå till mötet med Skellefteå, en av dem var återvändaren Andrew Calof, som efter ett par år i KHL nu återvände till det lag han vann SM-guld med 2018. Debuten skedde mot Skellefteå, det lag där kanadensaren började sin period i Sverige.

Rivstart av hemmalaget

Skellefteå rivstartade matchen och dominerade spelet totalt till att börja med. Men det har Västerbottenslaget gjort förut utan att kunna vinna. Fem raka förluster var den svaga svit man hade inför den här matchen.

Första avslutet på mål från Växjös sida gav Smålandslaget matchens första mål efter 5.39. Första målet för säsongen var det också för Erik Josefsson, som fick friläge efter att Ludvig Nilsson brutit en passning vid egen blålinje och spelat fram Josefsson.

Skellefteå återtog ledningen med två snabba och diskutabla mål mitt i öppningsperioden. Det första gjordes av Andreas Wingerli. Domarnas granskning visade att han inte stört Växjömålvakten Viktor Fasth innan.

Bara halvminuten senare utökade Skellefteås Joakim Lindström till 2-1 på straffslag efter att domarna bedömt att Växjös Jack Drury tagit fast pucken vid mållinjen.

Mittenperioden bjöd på en total scenförändring men inga mål. Växjö lyckades nu stoppa upp Skellefteås offensiv på ett betydligt effektivare sätt samtidigt som man själva skapade en hel del framåt.

Växjö dominerade även den tredje perioden men efter fem raka förluster kunde nu Skellefteå äntligen ro en trepoängare i hamn.

"Otroligt skönt"

Men först kvitterade Växjö till 2-2 sju minuter in i den tredje perioden på styrning genom Martin Lundberg. Bara 19 sekunder senare hade hemmalaget återtagit ledningen, även denna gång på styrning av den 20-årige backen Adam Wilsby som därmed gjorde sitt första mål i SHL.

-Det var otroligt skönt nu när vi har haft fem raka torsk. Tveksam insats från oss men otroligt skönt att vara tillbaka på vinnarspåret, säger Wilsby till C More.

Arvid Lundberg fastställde sedan slutresultatet i öppen kasse.

Thomas Eriksson/TT