Marcus-Gunnar skapar på fläcken

Publicerad:
Marcus-Gunnar Pettersson från Arvika har gjort alla illustrationerna till Barnens bästa bibel. Foto: Lisa Olaison

Hur skapades världen? Buden varierar, men ett är säkert: bilden av skapelsen i nya barnbibeln, den började med en kaffefläck.

Marcus-Gunnar Pettersson i Arvika är illustratören som fick det stora uppdraget att illustrera Barnens bästa bibel. Biskop Sören Dalevi har skrivit texterna och Marcus-Gunnars lott var att skildra alltifrån när Jesus gick på vattnet till hur Noak fyllde sin ark med djur. Änglar, budskap från ovan och Guds vrede hör också till teman som behandlas i texterna.

En mindre rutinerad illustratör skulle fått skaparångest för mindre, men Marcus-Gunnar har - utöver goda bibelkunskaper och stort bildkunnande - också en specialmetod för att komma igång.

Han spiller kaffe på det vita papperet.

Slumpen som metod

– Det har blivit en metod för mig, för att jag inte kunde rita för flera år sedan. Jag kom inte på hur jag skulle börja en bild, berättar han.

Sin nya kom igång-metod kom han på av en slump.

– Jag råkade spilla kaffe på papper och en kompis sa att kan du inte rita något utifrån den där fläcken. Då hade jag inte kunnat rita på flera månader och så gjorde jag det och det blev en helt ny stil, kände jag. Då hittade jag glädjen i att skapa igen.

"I början, innan nånting fanns, var det mörkt och stökigt. Allt var huller om buller" skriver Sören Dalevi om läget före Skapelsen. Så här illustrerar Marcus-Gunnar det. (Och någonstans underst finns en kaffefläck...)
"I början, innan nånting fanns, var det mörkt och stökigt. Allt var huller om buller" skriver Sören Dalevi om läget före Skapelsen. Så här illustrerar Marcus-Gunnar det. (Och någonstans underst finns en kaffefläck...) Foto: Marcus-Gunnar Pettersson

Skapar spänning

Han tar fortfarande kaffet till hjälp. Det vita papperet får en slatt och ur formerna som flyter fram, börjar han skapa. Det kan bli en lång arm, ett svepande moln... När bilden är klar syns fläcken inte; ibland kan den möjligen anas.

– Jag använder mig av det för att skapa spänning i bilder - allting är ju kaffefläck i grunden, säger han om bilderna i boken.

Slumpen avväpnar det vita papperet och ger kreativiteten en puff.

– Sen kanske jag spiller om eller så spiller jag något jag inte hade tänkt. Det skapar det lite vridna som jag tycker är kul.

På lördag, den 14 november, kommer Marcus-Gunnar Pettersson och Sören Dalevi att vara med på Värmlands bokfestival och berätta om sin gemensamma bok. Föredraget sänds på festivalwebben på lördag förmiddag.

Författarna som snart gästar din soffaBarnens bästa bibel väjer inte för det svåraLouise brinner för det skrivande VärmlandVarningen: "En tickande bomb av psykisk ohälsa"

Artikeltaggar

ArvikaBiskopenbokfestivalBokfestival – trots alltJesusLitteraturMarcus-Gunnar PetterssonSören DaleviVärmlands bokfestival

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare