Louise brinner för det skrivande Värmland

Publicerad:
Louise Alvarsson bor i Glava och är initiativtagare till projektet Värmland skriver, som på bokfestivalen kommer att avslöja årets vinnarskribenter. Foto: Magnus Lersten

Mycket i Louise Alvarssons liv kretsar kring skrivande. Så är hon också initiativtagaren till projektet Värmland skriver, som på bokfestivalens första dag avslöjar årets vinnarskribenter.

I dagarna har hon också fått klartecken till stöd för ett nytt projekt - också det på skrivartema.

Louise Alvarsson är utbildad journalist, men stannade inte kvar i reporterrollen.

– Jag ville något mer med skrivandet, säger hon.

Den ambitionen har lett henne till ett liv fyllt av skrivande.

Hon har en fast tjänst som skrivhandledare på Karlstads universitet, men driver också ett eget företag där hon bland annat undervisar i skrivande och tar sig an redaktörsuppdrag. Hon är utbildad skrivpedagog och därtill är hon ideellt engagerad i Värmland skriver. Det är ett projekt hon själv tog initiativ till för fem år sedan.

– Det var för att hålla liv i den värmländska berättartraditionen och få fram nya skribenter och författare. Jag är själv en skrivande person och saknade ett forum för det, säger hon.

Hon ser också andra plus med att få fler att skriva.

– Jag är övertygad om att skrivande är ett bra uttryckssätt för att må bättre, för att få ur sig sådant man inte visste att man hade inom sig och för att bearbeta, men även för att kommunicera och förmedla något man vill berätta.

Kortare texter

Värmland skriver är nu redo för sin femte omgång av texttävlingen, som de tre första åren resulterade i böcker med samlade noveller.

Sedan ifjol är det istället kortare bidrag - 1000-3000 tecken - och webbpublicering som gäller.

– Det kan öppna upp för fler att delta, eftersom det är kortare texter, säger Louise Alvarsson.

Temat är brett och detsamma som tidigare år:

– En koppling till Värmland är det enda vi har som krav.

Ett 40-tal bidrag skickades in i år. Det är på samma nivå som tidigare, med undantag för det allra första året, då det verkar ha funnits ett uppdämt behov. Då flöt det in 80 bidrag.

Både etablerade skribenter och helt nya skickar in och Louise Alvarsson tycker att nivån genomgående är hög.

Redan nu kan alla bidragen läsas på hemsidan varmlandskriver.se. På fredag eftermiddag avslöjas de fem vinnarna, i en direktsändning på Värmlands bokfestivals sajt.

Mycket dramatik

Att 2020 är pandemins år är inget som direkt märks i tävlingstexterna.

– Det är inte många som handlar om corona specifikt, men det är mycket dramatik och känslor. Jag jobbar även med läkande skrivande och jag är övertygad om att skrivandet kan vara en hjälp i svåra situationer. I år är det ju speciella tider.

Fler får tid att skriva under pandemin och kanske har också behovet att bearbeta sina upplevelser genom att skriva ökat.
Fler får tid att skriva under pandemin och kanske har också behovet att bearbeta sina upplevelser genom att skriva ökat. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Pandemin och det lägre samhällstempot ger effekt, tror hon:

– Det känns som att skrivandet fått en central plats i många sammanhang. Det är häftigt och härligt att se. I det samhälle vi lever annars, kanske man bara kör på och aldrig har tid att sätta sig och formulera den där texten.

Ännu mera skrivande

För Louise Alvarsson själv väntar snart ytterligare ett skrivprojekt: Skriv dig själv.

I veckan blev det klart att hon är en av de 20 kulturutövare i länet som fått Kreativ karantän. Hon kommer att använda sina 30 000 kronor bland annat till en utbildning i hur man handleder i läkande skrivande:

– Det handlar om att skriva om eller efter ett trauma, om man behöver skriva av sig, hitta sitt inre eller må lite bättre.

Nu kan hon studera forskning i ämnet och dra upp sina planer.

– Det ska bli spännande att få lägga ner tid på att undersöka det mer.

Var kommer ditt engagemang för skrivandet ifrån?

– Jag tror att med konst och kultur överlag, att är man lagd åt det hållet vill man nå ut och övertyga andra om att det är bra och viktigt. Det är fantastiskt att jobba på heltid med skrivandet, men på olika sätt. Att jag får träffa andra som skriver och kan inspirera andra ger mig mycket energi.

Hur mycket skriver du själv?

– Jag skriver varje dag för mig själv, för att hålla igång. Jag skriver dagbok och andra typer av texter. Om det någon gång blir något skönlitterärt av det får vi se.

Författarna som snart gästar din soffaYtterligare 20 får kreativ karantän - här är hela listanHan hittar guldkornen i bokhyllanVärmlandslitteraturens bästa vänner kämpar på

Artikeltaggar

bokfestivalBokfestival – trots alltDigitaliseringFörfattareGlavaKarlstadLitteraturLouise AlvarssonNöje/KulturVärmland skriverVärmlands bokfestival

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare