Hoppa till huvudinnehållet

Larmet: "Mycket allvarlig situation" på förlossningen – kritik mot direktören

Publicerad:
Ledningen för kvinnosjukvården slår larm om en ohållbar situation och svår brist på barnmorskor.
Ledningen för kvinnosjukvården slår larm om en ohållbar situation och svår brist på barnmorskor. Foto: Marie Blomgren

Avdelningschefer, pensionärer och ordinarie som jobbar över.

Så lyckas förlossningen på Centralsjukhuset i Karlstad pussla ihop bemanningen, enligt verksamhetschefen och biträdande verksamhetschefen.

De riktar nu skarp kritik mot hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Gjevert.

Kvinnosjukvårdens verksamhetschef Anna Hessel och biträdande verksamhetschef Maria Gröndahl har skickat en skrivelse till regiondirektör Peter Bäckstrand.

I den framgår att de har slagit larm om situationen sedan början av oktober, men att de inte känner att de har fått gehör hos hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Gjevert.

De skriver att hennes "agerande att inte ta vårt larm angående bemanningen på förlossningen på allvar samt att bland annat inte kalla oss till möten och att inte kommunicera med oss, utgör ett stort hinder för oss i vårt arbete", skriver Anna Hessel och Maria Gröndahl. "Det innebär att det blir omöjligt för oss att ta ansvar", fortsätter de.

I skrivelsen berättar de att ungefär 20 barnmorskor har slutat det senaste åren. Ungefär hälften av dem har gått i pension.

Pensionärer och övertid

De anser att situationen på förlossningen är "mycket allvarlig" och skriver att man fått gå ner i grundbemanning. Sjuksköterskor har tagit över en del arbetsuppgifter från barnmorskor och barnmorskor flyttas från alla delar av kvinnosjukvården till BB och förlossningen.

Hälso- och sjukvårdsdirektören: "Jag tar det på högsta allvar"

Pensionerade barnmorskor anställs, personal jobbar extrapass, bara lagstadgad ledighet beviljas och avdelningscheferna arbetar "mycket mer kliniskt än som är rimligt".

Anna Hessel och Maria Gröndahl skriver att de har begärt att få anlita bemanningsföretag tillfälligt för att få en dräglig arbetsmiljö, klara patientsäkerheten och inte riskera att ännu fler barnmorskor slutar för att de blir överbelastade.

"Hela ledningsgruppen på kvinnosjukvården är övertygade om att denna åtgärd i nuläget är nödvändig", skriver de.

De anser att det kommer att krävas stora förändringar i arbetssätt på både kort och lång sikt för att klara patientsäkerheten.

Artikeltaggar

Anna HesselArbeteCentralsjukhuset i KarlstadFörlossningKarlstadLena GjevertMaria GröndahlPeter BäckstrandRegion VärmlandSjukvårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.