"Jag vill inte ha dig i trafiken"

Insändare
PUBLICERAD:
Trafik är ett ämne som verkligen berör på insändarplats. Fortsatt diskussion om lastbilschaufförer, A-traktorer och ungdomar.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Svar till JO Eriksson NWT 10/11-2020.

Om du som du skriver är yrkesförare så är du en högst olämplig sådan.

Du tillhör gruppen SHIT (Stressade Herrar I Trafiken).

Om man dagligen vistas på våra vägar får man göra det med de förutsättningar som råder. Blir du lika frustrerad över dina kollegor som framför traktorer, grävare, dumpers och liknande fordon som inte går så fort?

Hur hanterar du situationen vid ett vägarbete?

Om det sker farliga omkörningar kan knappast föraren av det långsamma fordonet lastas för. Det är ett val som en annan förare gör.

Förare av långa tunga fordon är inte så duktiga i alla situationer heller. De vägrar att flytta sig för fordon som ska ut på motorvägar till exempel. De ligger ofta i den vänstra filen på E18 i 80 kilometer per timme och hindrar omkörning.

Jag har varit ute och övningskört med mitt barn under ett par veckor på vägarna runt Karlstad. Det kan vara en nog så vådlig upplevelse. Långtradare som kör upp några meter bakom bilen för att demonstrera sitt missnöje med att en ung oerfaren förare under upplärning inte kör som en blådåre så att de kommer fram.

Skylten Övningskör syns tydligt, men hänsyn gäller inte alla i trafiken tydligen.

Om du har en sådan kraftig inneboende ilska när du är ute och kör anser jag att du bör överväga ett annat yrkesval. Jag vill i alla fall inte ha dig i trafiken. Ni SHIT:ar utgör den största faran men inser det inte där ni sitter på era höga hästar.

Grad63

Låt ungdomarna som sköter sig få vara i fred

Jag ska börja med att hålla med JO Eriksson om att vägen och trafiken ingalunda är en lekplats.

Jag är dock av en helt annan åsikt avseende vilka som missköter sig i trafiken. Det är, enligt min uppfattning, företrädesvis män som begår de allra farligaste och tokigaste regelbrotten i trafiken.

Det smärtar mig att, efter 30 år som yrkesförare, behöva säga att lastbilsförare och bussförare är de i trafiken som visar övriga trafikanter minst respekt.

Jag har oerhört många exempel på incidenter där oskyddade trafikanter utsatts för fara av just dessa yrkesförare. Som väl är har inga allvarliga olyckor inträffat men det har inte varit förarens förtjänst.

Sätta sig på höga hästar och döma ut en hel kategori ungdomar som yrkesförare anser jag vara riktigt fult. Låt polisen sköta tillsynen av trafiken söm de är satta att göra och låt ungdomarna som sköter sig få vara ifred.

Vi lever alla i vårt gemensamma samhälle och att vissa anser sig ha större rätt till exempelvis vägar och annat är fruktansvärt. Vi har alla, som följer samhällets regler och lagar, rätt till samhällets förmåner.

Ungdomarna har lika stor rätt att åka på vägen enligt de lagar och regler som gäller. Låt dem få göra det. Inkludera dem i samhället istället för att exkludera.

Jag ser betydligt fler ungdomar som sköter sig i sina fordon än ungdomar som inte gör det. Därtill har vi de ungdomar vars liv skulle bli oerhört mycket svårare utan att kunna transportera sig själva på egen hand till träningar och andra sociala aktiviteter.

Sköter vi oss alla som vi ska i trafiken och spänner av lite så får vi alla plats oavsett om vi promenerar, rider, åker A-traktor, lastbil eller buss.

Peter Krööse, Trångstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.