Dagens presskonferens med FHM - skärpta råd för Värmland?

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Anders Tegnell, statsepidemiolog, vid en tidigare pressträff.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
SVT sänder live från dagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten med start 14.00. Du kan se sändningen här nedan.

I dagsläget har 13 av 21 regioner lokala allmänna råd. Bland de återfinns inte Värmland.

Region Värmland har meddelat att de kommer att ha en presskonferens klockan 15.00 i dag, där medverkar Fredrik Larsson, regionstyrelsen ordförande, Ingemar Hallén, smittskyddsläkare, Georg Andrén, landshövding i Värmlands län och Peter Söderström, kommunstyrelsens ordförande, Arvika kommun.

Flera regioner håller i dag pressträff med anledning av coronapandemin. Bland dem Region Värmland som tydligt efterfrågar lokala skärpningar av Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Värmland är en region som i dag saknar lokala råd, men vars politiska ledning öppet bett om hårdare tag från expertmyndigheten i Solna.

– De som kommer in till sjukhus nu och är allvarligt sjuka blev smittade för en eller ett par veckor sedan. Samtidigt har vi ännu högre smittspridning nu än för några veckor sedan. Så det är klart att jämfört med situationen i våras så känner vi frustration över att vi inte får riktlinjer från Folkhälsomyndigheten, har regionstyrelseordförande Fredrik Larsson (M) sagt till Värmlands Folkblad.

I dag håller regionen pressträff klockan 15, en timme senare än Folkhälsomyndighetens sedvanliga pressträff. Andra regioner har tidigare haft samma upplägg när de fått lokala FHM-skärpningar.

Uppsala, den region som var först ut med att få lokala råd, håller också pressträff i eftermiddag. Råden där gäller just nu fram till 17 november.

Även Region Gävleborg, som för närvarande saknar lokala råd, håller pressträff om coronaläget klockan 13.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.