Hoppa till huvudinnehållet

Zeke bokpratar - direktsänt från Hagfors

Publicerad:
Sven-Erik Karlsson deltar på lördag i ett samtal om skogen och livet i Gustavsfors, en skogsbygd i stor förvandling.
Sven-Erik Karlsson deltar på lördag i ett samtal om skogen och livet i Gustavsfors, en skogsbygd i stor förvandling. Foto: Lena Richardson

Sven-Erik Karlsson, mer känd som Zeke, är en av deltagarna i ett panelsamtal, som sänds från tioårsjubilerande Hagfors bibliotek under Värmlands (digitala) bokfestival.

NWT berättade tidigare i höst om hans bok Örnögon, som är en poetisk skildring av hans många turer ut i naturen kring Gustavsfors där han bor. Som läsare får man följa med till myrar och tjärnar, vandra vid hans sida eller sitta med som en osynlig gäst, när han blickar ut över landskapet från en stubbe eller ett gömsle. Ibland svävar en havsörn över landskapet.

Men - boken är också ett debattinlägg om det moderna skogsbruket. Zekes sagoskogar fälls, gamla stråk försvinner i intet och kvar blir hyggen och - som han kallar dem - virkesåkrar. Han tvingas längre och längre bort på sina vandringar för att möta den vilda naturen, den äkta skogen.

På lördag förmiddag, den 14 november, deltar han i ett panelsamtal med rubriken "Om skogen, boken Örnögon och vad det blir av ett konstnärsresidens". Där möter han Sabina Ostermark, som är en fjärdedel av konstnärskollektivet Innan Luften Går Ur och Valter Berg, författare och engagerad i Sällskapet Gustavaforskning.

Samtalet sker på Hagfors bibliotek och sänds ut digitalt. Ett begränsat antal kommer att kunna följa samtalet på plats: dessa biljetter lottas ut av biblioteket bland dem som anmäler intresse.

På vandring i skogen som försvann - Zekes ilska blev bok

Artikeltaggar

bokfestivalBokfestival – trots alltFörfattareGustavsforsHagforsHagfors bibliotekKonstLitteraturSkogsbruk

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.