Stora Enso planerar att investera 8 miljarder i Skoghall

Publicerad:
Marie Morin, platschef och Hans Olsson, teknisk chef, är nöjda efter onsdagens besked att koncernledningen vill gå vidare med planerna på en uppgradering av bruket till ett värde av cirka 8,5 miljarder kronor. Foto: Lisa Olaison

Stora Enso vill bygga ut Skoghalls bruk för över 8 miljarder kronor, fördubbla produktionen av massa och öka produktionen av kartong med 120 000 ton per år.

– Det här betyder mycket för Skoghalls bruk och hela regionen, säger Hans Olsson, teknisk chef för teknik och investeringar.

Efterfrågan på kartong av biomaterial till livsmedelsförpackningar ökar i världen. Stora Enso har en stark position på marknaden, inte minst genom Skoghalls bruk där cirka 800 000 ton vätskekartong tillverkas varje år. Var sjätte vätskekartongförpackning i världen är tillverkad av kartong från Skoghalls bruk, enligt bolaget.

Om något år kan den andelen vara ännu högre. Om bolagets planer går i lås kommer produktionen av massa att öka från 370 000 ton till 780 000 ton per år. Kartongproduktionen kan komma att öka med 120 000 ton per år.

Stora Enso vill utöka massakapaciteten i Skoghall

En utredning som Skoghalls bruk har genomfört under cirka ett års tid resulterade i slutsatsen att en storskalig expansion av bruket skulle bli lönsam. De tekniska och logistiska förutsättningarna är goda, och expansionen man diskuterar skulle dessutom få en rad energi- och miljömässiga fördelar.

– Vi skulle få en helt fossilfri produktion, säger platschefen Marie Morin.

– Vi är nästan fossilfria idag, bara åtta procent av bränslet vi använder i dag är fossilt, men efter utbyggnaden skulle vi sluta använda olja helt, säger Hans Olsson.

Helt integrerat

Bruket skulle dessutom bli helt integrerat, det vill säga att massabruket skulle förse kartongfabriken med all råvara som krävs i produktionen. Inga mer leveranser utifrån skulle behövas.

– Vi skulle äga våra egna kostnader, säger Hans Olsson.

Bruket skulle efter expansionen också kunna producera 220 000 marknadsmassa utöver den egna förbrukningen.

Går vidare i processen

Det som har hänt nu är att koncernledningen i Helsingfors har beslutat att driva processen vidare och inleda ett förprojekt och ansöka om miljötillstånd för den planerade expansionen.

Om det inte uppstår några problem i förprojektet, och om alla nödvändiga miljötillstånd beviljas, kommer bolaget att investera mellan 800 och 850 miljoner euro, det vill säga cirka 8,5 miljarder kronor i Skoghall.

Beskedet på onsdagen togs emot med glädje och stolthet hos ledningen i Skoghall.

– Det är ett stort förtroende vi har fått. Det betyder jättemycket, det blir en bra plattform för brukets framtid, säger Marie Morin.

I gång 2023

Investeringen kommer att innebära att bruket byggs ut, men det sker inom dagens fabriksområde.

Målet är att alla beslut ska vara på plats någon gång under 2021, och att den utökade produktionskapaciteten ska tas i drift i slutet av 2023.

Blir det några nya jobb i och med investeringen?

– Det är svårt att veta, men troligtvis inte. Vi jobbar kontinuerligt med att få en så effektiv organisation som möjligt, det gör alla bolag. Det gör att antalet tjänster över tid blir färre. Vad den här investeringen kommer att innebära kommer vi att studera mer i detalj under förprojekteringen. Vi hoppas kunna få till en modern, resurseffektiv fabrik och en modern organisation till den, säger Marie Morin.

Däremot kommer utbyggnaden - om den blir av - att innebära ett stort behov av kringtjänster under projektering och bygge, inte minst konsultuppdrag.

– Här har vi nytta av att Värmland har ett starkt skogsindustrikluster, säger Marie Morin.

Ett kluster som i och med jätteinvesteringen kommer att bli ännu starkare.

– Skoghall är ett av våra viktigaste integrerade bruk för förpackningsmaterial. Investeringen skulle ge oss möjlighet att växa och bli ännu mer flexibla gentemot våra kunder för att möta den ökande efterfrågan på hållbara förpackningar, skriver Stora Ensos division Packaging Materials i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

Marie MorinNäringslivPappersindustriSkoghallStora Enso

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare