Hoppa till huvudinnehållet

Konstnärerna ska lysa upp Arvika

Publicerad:
Arvika centrum har många vackra gamla byggnader, men också många tomma butikslokaler. Nu ska centrum fyllas av konst som lyser upp.

Mörkret sänker sig allt tidigare om eftermiddagarna, men i Arvika finns det hopp om ljus - tack vare konsten.

På lördag kväll tänds Arvika Ljus. En av dem som trycker på knappen då är konstnären Lin de Mol, som har skapat ett verk i storformat.

– För mig som konstnär är ljus och mörker material, säger hon.

"Arvika Ljus! - Var inte Rädd för Mörkret" heter konstevenemanget som inleds på lördag den 14 november och pågår till 19 december.

Nio konstnärer från olika länder kommer att ge mörkret en match.

Alla verk finns i centrala Arvika och där kommer husfasader att lysas upp, tomma butikslokaler fyllas med ljusspel och skyltfönster skimra av hologram - bland annat.

Lin de Mols bidrag är ett stort hjärta, som projiceras på en husgavel.

– Den är nio meter hög, berättar hon. Det är vid en parkering, så det kommer att se ut som en drive in-biograf!

Ljusglimt

– Tanken från början var att göra en ljusglimt i mörkret, när mörkret faller, säger Janove Ekstedt, också han en av deltagarna.

Å andra sidan ser aktörerna i arrangerande Kolonin, som de båda är aktiva i, inte mörker som något självklart negativt. De föreslår ett "annorlunda sätt att se på mörkret: Som ljusets födelseplats, snarare än dess motsats eller dess fiende. Bli vän med mörkret, i stället för att frukta det".

Konstnären Lin de Mol kommer att se till att Arvika centrum får ett hjärta. (Bilden är en arkivbild från ett annat tillfälle.)
Konstnären Lin de Mol kommer att se till att Arvika centrum får ett hjärta. (Bilden är en arkivbild från ett annat tillfälle.) Foto: Kerstin Herö

– Det är något bra med mörkret om man kan omfamna det och titta på det på ett annat sätt. Mörker är också något vi behöver för att älska ljuset, säger Lin de Mol.

Ett spännande hål

Hon flyttade till Arvika 2014 från Amsterdam och beskriver sitt första möte med det svenska vintermörkret som omvälvande.

– I början var det en stor övergång, att helt plötsligt blir det mörkt i oktober. Det verkar var en jobbig tid för alla, men som konstnär tycker jag att det är fanns ett spännande hål där att hoppa i.

Det var också hon som kom med idén till ljusfestivalen, som hon hoppas blir årligen återkommande och något som människor ser fram emot.

Sordin av corona

Premiärkvällen tonas ner lite jämfört med de ursprungliga planerna, men det blir en ljusvandring med guidning av Hannes Trygg, intendent vid Rackstadmuseet. Föranmälan krävs!

– Det är klart att man hade tänkt större, men det blir en sordin med coronan, säger Janove Ekstedt.

Å andra sidan är det väl extra bra att ni lyser upp just i pandemins mörka tid?

– Jo, den feedbacken har vi fått från folk på stan, att det är roligt att det händer något, säger han.

Banar väg

En grundidé med projektet, som genomförs med stöd från Kulturrådet, är att fylla tomma lokaler i centrum och skapa samarbete med fastighetsägare och andra aktörer i näringslivet.

Janove Ekstedt är en av konstnärerna som deltar.
Janove Ekstedt är en av konstnärerna som deltar. Foto: Hans-Åke Henriksson

– Det banar väg för nya insatser och är också ett sätt att få ut konsten på landsbygden och skapa samarbete i den lilla staden, säger Janove Ekstedt.

– I Kolonin arbetar vi med att sänka tröskeln till samtidskonsten och här kan vi bygga upp en relation, samtidigt som vi visar att samtidskonst inte bara behöver vara något man hänger på väggen, säger Lin de Mol.

Artikeltaggar

ArvikaArvika Ljus!HöstJanove EkstedtKonstKonstnärUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.