Hoppa till huvudinnehållet

Författarna som snart gästar din soffa

Publicerad:
Vigdis Hjorth, Mark Levengood och Emelie Schepp är några av författarna som skulle gästat Värmland och bokfestivalen, men nu endast får vara med digitalt. Foto: TT

Inte ens alla inbjudna författare kommer att få vara på plats, när Värmlands bokfestival tvingas bli ännu mera digital.

Författare som Mark Levengood, Emelie Schepp och Vigdis Hjorth får delta i festivalen via länk. Men bokfest ska det bli i dagarna två, med författarsamtal, dataspel och avslöjandet av Årets Värmlandsförfattare.

På fredag morgon, klockan 9, öppnar bokfestivalen. Den dåliga nyheten är att det inte sker som vanligt med fysiska möten på Nöjesfabriken i Karlstad. Den goda nyheten, å andra sidan, är att du får hem alla gästerna till dig - om du bara har en dator, läsplatta eller mobil. Hela festivalprogrammet sänds ut digitalt.

– Man kan sätta sig med sin kopp te och njuta lite. Det är synd att vi inte kommer att få ta in något folk, men nu är det ju så här, säger Ricky Andreis på Region Värmland.

Gäster via länk

Att festivalen blir enbart digital är bestämt sedan länge. Nyligen tvingades arrangörerna också besluta att inte heller de författare som skulle ha kommit utomläns ifrån, får komma till Karlstads festivalscen.

– Nu kommer alla gäster från utanför Värmland att medverka via länk istället, säger Ricky Andreis.

Beslutet togs när pandemiläget förvärrades. Regionen har också tagit ett principbeslut om att inte medverka i några arrangemang som riskerar att öka smittspridningen, påminner Ricky Andreis.

Därmed får Håkan Nesser, Mark Levengood, Vigdis Hjorth, Emelie Schepp med flera stanna hemma - och liksom publiken delta digitalt.

Vem får priset?

Däremot kommer värmländska författare att vara på plats på scenen och inte minst viktigt: på fredag kommer en författare att få ta emot priset Årets Värmlandsförfattare.

Priset brukar normalt delas ut i Värmlandsmontern på bokmässan, men nu blir det på hemmaplan istället, om än med endast digital publik.

Ricky Andreis ser fram emot bokfestivalen - trots allt.
Ricky Andreis ser fram emot bokfestivalen - trots allt. Foto: Lisa Olaison

Nytt för i år är också att spel får ta större plats. En satsning på att nå ut till fler unga vuxna ledde till detta och The Great Journey, ett värmländskt spelutvecklingscentrum, har fått skapa programmet till Fantastikscenen.

– Det finns kulturfrågor inom spelutveckling och litterära kopplingar till spelvärlden. Great Journey gör spel nu som baseras på den värmländska berättartraditionen.

"Den stora grejen"

Det digitala formatet blir ett stort avbräck för dem som säljer böcker, inte minst de lokala författarna, som oftast inte har stora förlag i ryggen. En del av dem kommer dock att medverka i bandade inslag och får åtminstone chansen att synas.

Ricky Andreis är fast besluten att göra en så bra festival som möjligt, men gör ingen hemlighet av att han kommer att sakna publiken.

– Det personliga mötet är den stora grejen med festivalen. Att vimla bland utställare och möta författare, att lyssna på stora författare på scenen och även de lokala författarna - alla befinner sig i samma smältdegel... Den sociala samvaron är en otroligt kreativ kraft. Och inte minst de 1500 barn och ungdomar som brukar komma. Nu får de delta i sina klassrum istället och det hoppas vi att de gör.

Helt bryts dock inte chansen till kontakt.

– Vi kommer att ta emot frågor från publiken så att vi får en dialog. Vi kommer att ha en chatt i år på båda scenerna, med en chattredaktör vid varje scen.

Zeke bokpratar - direktsänt från HagforsVarningen: "En tickande bomb av psykisk ohälsa"Han hittar guldkornen i bokhyllanHagfors firar biblioteket - och utser sina favoritförfattareVärmlandslitteraturens bästa vänner kämpar påBarnens bästa bibel väjer inte för det svåraVärmländskt på digitala bokmässan

Artikeltaggar

Bokfestival – trots alltClara HenryElias VåhlundHåkan NesserKändisarKarlstadLitteraturMark LevengoodNinni SchulmanNöjesfabrikenPatrick StandfastRicky AndreisThe Great JourneyVärmlands bokfestivalVärmlandsmonternVigdis Hjorth

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.