Hoppa till huvudinnehållet

Fast elpris är en dålig affär

Publicerad:
Priset på el har ingen riktning eller långsiktig tendens som kan förutses eller analyseras. Priset beror istället på tillfälligheter som väder och vind och varierar timme för timme, skriver Maria Erdmann.
Priset på el har ingen riktning eller långsiktig tendens som kan förutses eller analyseras. Priset beror istället på tillfälligheter som väder och vind och varierar timme för timme, skriver Maria Erdmann. Foto: Adam Lodin

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vad kunden vinner på ett fastprisavtal är mer oklart. Sanningen är att det snarare är en chansning mot höga odds, skriver Maria Erdmann.

Elräkningen är en allt större utgift för svenska hushåll. Skatter och olika avgifter på elräkningen höjs utan att du som kund kan påverka det. En faktor som dock spelar större roll än de flesta tror är själva elpriset.

Som elkund kan man välja mellan rörligt och fast elpris. Ett fast pris binds på viss tid, ofta ett eller tre år. Valet framställs ofta som likvärdigt för hushållen, som att det handlar om ifall priset ska gå upp eller ner på sikt, typ som räntan på bostadslån.

Det är en felaktig jämförelse. Elpriset går upp och ner som en jojo hela tiden och svängningarna kan vara kraftiga. Det så kallade spotpriset på den nordiska elbörsen har på timbasis i år varierat från minuspris – köparen får betalt för att använda el – till ett par kronor per kWh nu i höst.

Så skriver du en debattartikel

På elräkningen räknas elpriset sedan vanligtvis fram som ett genomsnitt över månaden. Det gör att även vid rörligt avtal stannar priset i allmänhet inom en rimlig gräns. Men självklart förändras det mellan månaderna. För den som oroas av att priset förändras, kanske är de ekonomiska marginalerna små i hushållet, kan det då uppfattas som klokt att binda sitt avtal. Med ett fast avtal blir det bestämt i förväg vad priset blir och kunden försäkrar sig mot en prishöjning.

Det här är tyvärr en tankevurpa. Priset på el har ingen riktning eller långsiktig tendens som kan förutses eller analyseras. Priset beror istället på tillfälligheter som väder och vind och varierar timme för timme. Elbolagen behöver ändå veta att deras kostnader täcks. Det innebär att en elkund som tecknar ett fast avtal betalar en extrakostnad som i praktiken är en säkerhetsmarginal för elbolaget. Vad kunden vinner på ett fastprisavtal är mer oklart. Sanningen är att det snarare är en chansning mot höga odds.

Statistik över elpriser som vi på God El tagit fram från SCB visar att de som låtit sina elavtal löpa med rörligt pris har tjänat mellan sju och femtio procent på sin elräkning de tolv senaste månaderna. Drar vi ut tidsperioden till tio år ser vi att det i 70 procent av månaderna lönar sig att ha rörligt elavtal. För en vanlig husägare kan det betyda flera tusenlappar per år i lägre kostnad. Pengar som kan användas till betydligt trevligare saker.

Elräkningen är en ansenlig utgift för många hushåll. Att betala extra för att ha exakt samma elpris över tid kan verka stabilt, men är ingen vidare affär. Åtminstone inte för vanliga elkunder.

Maria Erdmann

Vd, God El

Artikeltaggar

DebattElElpriserSCB