Taserudsgymnasiet i Arvika har fått sitt första bekräftade fall av covid-19.
En elev på skolan ska vara smittad av viruset.
– Eleven är inte här och har inte varit på en vecka, säger Jenny-Anne Jakobsson, rektor för Taserudsgymnasiet.
Smittspridningen av coronaviruset i samhället har ökat kraftigt den senaste tiden, och Arvika är inget undantag – vilket inte minst har visat sig vid det pågående skolbygget.
Det har fram tills nu dock inte funnits några bekräftade fall av covid-19 på gymnasieskolorna, men under tisdagen bekräftades en elev vara smittad av viruset på Taserud.
– Som det har kommit till mig är det första fallet. Det ska alltid gå via rektorn i första hand, så jag utgår från att det inte har varit något innan, säger Jenny-Anne Jakobsson, rektor för Taserudsgymnasiet.
Hur var det att få det här beskedet?
– Det är klart att vi har förstått att någon kommer vara smittad förr eller senare, men vi har försökt hantera det med de rekommendationer som finns. Vi försöker följa läget så noga vi kan, vi hanterar det utifrån de riktlinjer vi har fått av Folkhälsomyndigheten.
Förhindra spekulationer
För att inte falsk information ska spridas kommer stor vikt läggas vid att vara öppna kring läget som är.
– Det som är viktigt nu är att vi informerar om det vi kan informera om, så att det inte uppstår spekulationer och oro bland elever och personal. Vi följer varje dag vad som sker och försöker svara på de frågor som kommer så att alla ska känna sig trygga.
Hur tillståndet är med den drabbade eleven i nuläget är oklart.
– Det finns en sekretess kring det här, det måste man respektera. Vi har en skolsköterska som vi samarbetar med kring det här.
Hur har det funkat annars med att hålla avstånd och så vidare bland eleverna?
– Det är ju mänskligt att glömma det här ibland, det gör ju även andra i samhället, men vi försöker ständigt påminna eleverna om vad som gäller. Vi har handsprit uppställt i matsalen, plockar bort stolar och försöker hålla isär så gott det går.
Fortsätter som vanligt
Som det ser ut nu, med endast ett bekräftat fall, kommer verksamheten inte påverkas och undervisningen fortsätter som vanligt.
– Men precis som för andra människor påverkar det vardagen. Man tänker på det hela tiden: bör jag göra på ett annat sätt? Man kanske försöker undvika vissa sammanhang och tänker ett varv till. Men i övrigt är det som vanligt, vi får tro att vi kan fortsätta bedriva undervisning.
– Det känns väldigt viktigt för hela samhällets skull att det inte blir värre. Viktigt att man är noga med att hålla koll på symtom, säger Jenny-Anne Jakobsson.