Hoppa till huvudinnehållet

De blev Årets mest hållbara förskola

Publicerad:
Sanna, Alice, Love, Lykke, Astrid, Sighsten, Selma, Linn och Emir jublar över den fina utmärkelsen deras förskola har fått. Foto: Mjölnartorpets förskola

Årets mest hållbara förskola finns i Karlstad

Det är Mjölnartorpets förskola på Kronoparken som fått den fina utmärkelsen.

– Vi är lyriska, säger Veronica Kästel, förskollärare.

Förskolan tilldelas priset av Håll Sverige Rent för en Grön Flagg-resa med internationellt samarbete och kreativa arbetssätt som möjliggjort att barnens idéer har konkretiserats och kunnat omsättas till verklig handling.

Det låter fint – men vad är det ni har gjort egentligen?

– Vi har pratat mycket om att man inte ska skräpa ner i naturen och har låtit barnen fundera på hur man ska få folk att sluta skräpa ner. Barnen kom bland annat på att ett bra sätt att nå ut till folk är att föra fram ett budskap på t-shirts. Så vi har tryckt upp t-shirts och sålt dem till förmån för världens hav, säger Veronica Kästel och betonar att man jobbar mycket med miljö och hållbarhet överlag på förskolan.

– Vi har till exempel skapat skulpturer av plast som vi plockade på skräpplockardagen och har sedan ställt ut dem på stadsbiblioteket.

Förskolan har också skyltat i skogen intill att man inte ska skräpa ner, pratat mycket om vad som händer med skräpet samt diskuterat olika transportmedel.

Och som det inte vore nog har man även haft ett internationellt samarbete med en förskola i Wales

– Vi har haft kontakt på internet. De har också jobbat med nedskräpningen i havet.

Artikeltaggar

Håll Sverige RentKarlstadKronoparkenMiljö

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.