Hoppa till huvudinnehållet

Årets mörkaste tid: Konst ska lysa upp Arvika

Publicerad:
Konstnären Lin de Mol framför den stora tegelfasad som hennes ljusinstallation ska projiceras på under utställningen i centrala Arvika.
Konstnären Lin de Mol framför den stora tegelfasad som hennes ljusinstallation ska projiceras på under utställningen i centrala Arvika. Foto: Kerstin Herö

Gör mörkret till din vän, istället för din fiende. Så resonerade konstnären Lin de Mol. Tankarna har hon omvandlat till en utställning med ljusinstallationer med både svenska och internationella konstnärer som kommer att visas i centrala Arvika.

Under fem veckor under årets mörkaste tid kommer Arvikaborna att kunna se konst i form av ljusinstallationer i flera av stadens tomma skyltfönster. Start nu på lördag den 14 november.

Utställningen arrangeras av Kulturföreningen Kolonin i Arvika.

Lin de Mol kom från Nederländerna till Sverige 2014. Mörkret i oktober-november skrämde henne i början.

– Nu har jag varit här i sex år och vant mig. Men jag har tänkt mycket på att göra nåt av det. Omfamna mörkret, låta det bli en vän istället för en fiende. Nåt positivt. Jag har jobbat mycket med ljus i min konst tidigare.

Kolonin bjöd in andra konstnärer att delta i en utställning, där de skulle använda mörkret som ett material. De fick gensvar från både svenska och internationellt verksamma konstnärer.

En av ljusinstallationerna som kommer att visas. "Ljusets hjärta" av Lin de Mol.
En av ljusinstallationerna som kommer att visas. "Ljusets hjärta" av Lin de Mol. Foto: Privat

Evenemanget omfattar sju ljusinstallationer, en performance vid invigningen och en konsert den 13 december.

Ljusinstallationerna kommer att visas i tomma fönster och i ett fall på en plats utomhus.

– Vi fyller ut tomma platser och använder dem. Det är platser som är mörka och som vi fyller med energi och ljus.

Installationerna kommer att tändas varje dag vid mörkrets inbrott och lysa fram till midnatt, då de släcks ned, från den 14 november till 19 december.

En folder med karta och information om konstverken har tryckts upp för den som på egen hand vill gå runt och titta. Den finns att hämta på turistbyrån och flera andra ställen. Det kommer även att finnas en app, Tipsrundan, som går att ladda ner på mobilen och då kan man även vara med och svara på frågor.

– Jag ska också försöka organisera några vandringar med högst åtta personer, då jag berättar lite mer om konsten.

Här i fönstret på Storgatan finns samlad information om evenemanget Arvika Ljus!
Här i fönstret på Storgatan finns samlad information om evenemanget Arvika Ljus!

Ett av kulturföreningen Kolonins mål är att sänka tröskeln till samtidskonsten för att fler ska kunna ta del av den. Ett sätt är att flytta ut konsten i det offentliga rummet, på platser där människor vistas.

Just nu, med tanke på covid-19, och restriktioner mot större samlingar och behovet av att hålla avstånd, passar den formen också bra. Man behöver inte gå in i någon utställningslokal, utan konsten kan ses utomhus.

Lin de Mols eget bidrag till utställningen är installationen "Ljusets hjärta". Hon beskriver det som en ljusprojektion av ett anatomiskt ritat hjärta, nio meter högt.

Ett hjärta, precis som det ser ut i verkligheten, och som klappar inombords varje människa.

– Centrum för känslorna, jag vill berätta om hopp. Det är svåra tider nu.

Platsen är en stor tegelvägg vid parkeringen på Hamngatan, mitt emot Ritz.

Vernissagen äger rum efter mörkrets inbrott utanför Kolonins lokaler på lördagen. På grund av coronapandemin, och att antalet besökare därför måste begränsas, vill man att intresserade föranmäler sig.

"Arvika Ljus!" är tänkt att bli ett återkommande evenemang.

– Nästa år kan man ha ett annat koncept, Lin de Mol.

Årets upplaga heter "Var inte rädd för mörkret".

Utställningen genomförs bland annat med hjälp av bidrag från Kulturrådet och i samarbete med fastighetsägare.

Artikeltaggar

ArvikaKolonilotterKoloninNöje/KulturRitz

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.